Vergoedingen Zorg

Vergoedingen voor Seksuologische Hulp bij een NVVS Professional


Overweegt u professionele hulp te zoeken bij een NVVS-expert? Hier vindt u informatie over de vergoeding van seksuologische hulp door uw zorgverzekeraar. 

Bij NVVS-professionals, zoals Seksuologen NVVS, Consulenten Seksuele Gezondheid NVVS, en hulpverleners met een Aantekening Seksuologie NVVS, kunt u terecht voor ondersteuning. De vergoeding van de hulp hangt af van de aard van de seksuele klacht en of deze gerelateerd is aan andere psychische of medische aandoeningen. Dit kan zowel vanuit het basispakket als het aanvullende pakket van uw zorgverzekering zijn. Een verwijsbrief van uw huisarts is vereist om in aanmerking te komen voor vergoeding door uw zorgverzekeraar. 

Als u vragen heeft over vergoedingsmogelijkheden, raden wij u aan rechtstreeks contact op te nemen met de betreffende hulpverlener. Als u zonder tussenkomst van uw huisarts hulp wilt zoeken, is dat natuurlijk ook mogelijk. U kunt dan zelf contact opnemen met de desbetreffende NVVS-professional.
Er zijn verschillende vergoedingsmogelijkheden waar u rekening mee moet houden: 

1. Gedeeltelijke Vergoeding vanuit het Aanvullende Pakket 
Als u geen psychiatrische stoornis heeft en enkel hulp zoekt voor een seksuele klacht, komt u mogelijk in aanmerking voor gedeeltelijke vergoeding vanuit het aanvullende pakket van uw zorgverzekeraar. U heeft een verwijsbrief van uw huisarts nodig en dient de factuur eerst zelf te betalen voordat u deze declareert bij uw zorgverzekeraar. Niet alle verzekeraars vergoeden seksuologische hulp, dus raadpleeg de vergoedingsmogelijkheden van uw verzekeraar. 

2. Basispakket bij Seksuoloog NVVS in de GGZ 
Als u behandeling zoekt bij een Seksuoloog NVVS in de basis of specialistische GGZ (BGGZ en SGGZ) voor stoornissen zoals hyperseksualiteit, parafiele stoornissen, genderdysforie of andere DSM-classificaties, komt u in aanmerking voor vergoeding vanuit het basispakket. U heeft een verwijsbrief van uw huisarts nodig en spreekt uw eigen risico aan. 

3. Behandeling binnen een Medische Setting of Ziekenhuis 
Bij medische aandoeningen of klachten kunt u verwezen worden naar een seksuoloog NVVS werkzaam binnen een ziekenhuis. Deze zorg wordt vergoed vanuit het basispakket, waarbij u wel uw eigen risico aanspreekt. Uw huisarts kan u intern verwijzen via bijvoorbeeld een uroloog, gynaecoloog of psychiater.

Voor duidelijkheid over vergoedingen bij uw zorgverzekeraar, adviseren wij u om contact op te nemen met uw verzekeraar of zorgverlener. 
Let op: aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend.