info@nvvs.info

075 - 647 63 74 (ook voor media)

Vergoedingen

Overweegt u hulp te zoeken bij een NVVS professional? Hier leest u meer over de vergoeding van seksuologische hulp door uw zorgverzekeraar.

U kunt hulp zoeken bij een Seksuoloog NVVS, een Consulent Seksuele Gezondheid NVVS of een hulpverlener met een Aantekening Seksuologie NVVS, allen NVVS-professional. 

Afhankelijk van de aard van de seksuele klacht en of deze samenhangt met een andere psychische of medische aandoening wordt de hulp vergoed vanuit het basis pakket of vanuit het aanvullende pakket van uw zorgverzekeraar bij een NVVS-professional. Om in aanmerking te komen voor vergoeding van uw zorgverzekeraar is een verwijsbrief van de huisarts is noodzakelijk. Mocht u vragen hebben over mogelijkheden tot vergoeding raden wij u aan om rechtstreeks contact opnemen met de desbetreffende hulpverlener.

Wilt u zonder tussenkomt van uw huisarts hulp zoeken, dat kan natuurlijk ook. U neemt dan zelf contact op met de desbetreffende NVVS professional.


Vergoedingen seksuologische zorg in aanvullende verzekering - 2023

Vergoedingen2023

*https://www.salland.nl/Vergoedingen2023/seksuologie

**https://www.unive.nl/zorgverzekering/best

*** https://www.vgz.nl/vergoedingen/psychologische-zorg/seksuologische-zorg


Er zijn 3 vergoedingsmogelijkheden voor de zorg geleverd door een NVVS Professional:

 1. 1. U zoekt hulp voor een seksuele klacht en u heeft geen psychiatrische (DSM) stoornis. U komt enkel in aanmerking voor gedeeltelijke vergoeding vanuit het aanvullende pakket van uw zorgverzekeraar. Bij vergoeding vanuit het aanvullende pakket gaat dit niet ten koste van uw eigen risico. Wel moet u door uw huisarts verwezen worden. De factuur betaalt u zelf aan uw hulpverlener, u declareert daarna bij uw zorgverzekeraar. Helaas vergoeden niet alle verzekeraars seksuologische hulp, via deze link (https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/psychologie) kunt u nazoeken bij welke verzekeraar en bij welk type aanvullend pakket u in aanmerking komt voor vergoeding.

 2. U gaat naar een Seksuoloog NVVS die werkt in de basis of specialistische GGZ (BGGZ en SGGZ)
  Dan heeft u recht op vergoeding vanuit het basis pakket, als er sprake is van een van de volgende stoornissen:
  a) hyperseksualiteit (bijvoorbeeld: pornoverslaving)
  b) een parafiele stoornis (bijzondere seksuele voorkeur)
  c) genderdysforie (onduidelijkheid over of men zich vrouw of man voelt)
  d) Een DSM classificatie (anders dan een seksuele disfunctie) + een seksuele klacht. Als er bij u een DSM classificatie is vastgesteld volgens de DSM-V en er is sprake van een aan die aandoening gerelateerde seksuele klacht, dan kunt u uit de basis verzekering vergoeding krijgen voor de behandeling van de DSM classificatie en mogen de daaraan gerelateerde seksuele klachten mee behandeld worden. De seksuele problemen mogen echter niet het hoofddoel van de behandeling zijn.
  U kunt in de GGZ alleen terecht na verwijzing door uw huisarts. Deze zorg wordt vergoed vanuit het basis pakket, daarbij spreekt u wel uw eigen risico aan. Informeer bij uw behandelaar of uw factuur rechtstreeks bij de zorgverzekeraar ingediend wordt. Zo niet, dan betaalt u eerst de factuur, waarna u de factuur zelf declareert bij uw zorgverzekeraar.

 3. U gaat naar een seksuoloog NVVS die werkt binnen een medische setting of ziekenhuis. Als er sprake is van een medische aandoening of klacht dan kunt u verwezen worden naar een seksuoloog NVVS werkzaam binnen een ziekenhuis. Uw huisarts kan u meestal niet direct verwijzen. De verwijzing verloopt intern bijvoorbeeld door een uroloog, gynaecoloog of psychiater. Deze zorg wordt vergoed vanuit het basis pakket, daarbij spreekt u wel uw eigen risico aan.

Tenslotte:

Tenslotte: Mocht u op de website van uw zorgverzekeraar geen duidelijke informatie kunnen vinden, dan adviseren wij u om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar of uw zorgverlener.

Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend.

Laatst aangepast op dinsdag, 31 januari 2023 10:30