info@nvvs.info

075 - 647 63 74 (ook voor media)

Vergoedingen

Overweegt u hulp te zoeken bij een NVVS professional? Hier leest u meer over de vergoeding van seksuologische hulp door uw ziektekostenverzekeraar.

U kunt hulp zoeken bij een Seksuoloog NVVS, een Consulent Seksuele Gezondheid NVVS of een hulpverlener met een Aantekening Seksuologie NVVS.

Afhankelijk van de aard van de seksuele klacht en of deze samenhangt met een andere psychische of medische aandoening wordt de hulp vergoed vanuit het basis pakket of vanuit het aanvullende pakket van uw zorgverzekeraar bij een Seksuoloog NVVS. Een doorverwijzing van de huisarts is noodzakelijk. De seksuologische hulp bij een Consulent Seksuele Gezondheid NVVS of een hulpverlener met een Aantekening Seksuologie NVVS wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Het advies is om rechtstreeks contact opnemen met de desbetreffende hulpverlener om de mogelijkheden te bespreken.

Wilt u zonder tussenkomt van uw huisarts hulp zoeken bij een seksuoloog NVVS? Dat kan natuurlijk ook. U neemt dan zelf contact op met de seksuoloog NVVS en betaalt zelf de consultkosten.

Er zijn 3 vergoedingsmogelijkheden voor de zorg geleverd door een seksuoloog NVVS:

 1. 1. U zoekt hulp voor een seksuele klacht en u heeft geen psychiatrische (DSM) stoornis. U komt dan in aanmerking voor gedeeltelijke vergoeding vanuit het aanvullende pakket van uw zorgverzekeraar. Helaas vergoeden niet alle verzekeraars seksuologische hulp, via deze link (https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/psychologie.aspx) kunt u nazoeken bij welke verzekeraar en bij welk type aanvullend pakket u in aanmerking komt voor vergoeding. Wel moet u door uw huisarts verwezen worden. Bij vergoeding vanuit het aanvullende pakket gaat dit niet ten koste van uw eigen risico. De factuur betaalt u zelf, u declareert daarna bij uw zorgverzekeraar.

 2. U gaat naar een Seksuoloog NVVS die werkt in de basis of specialistische GGZ (BGGZ en SGGZ)
  Dan heeft u recht op vergoeding vanuit het basis pakket, als er sprake is van een van de volgende stoornissen:
  a) hyperseksualiteit (bijvoorbeeld: pornoverslaving)
  b) een parafiele stoornis (bijzondere seksuele voorkeur)
  c) genderdysforie (onduidelijkheid over of men zich vrouw of man voelt)
  d) DSMclassificatie+seksueleklacht. Als er bij u een DSM classificatie is vastgesteld volgens de DSMV en er is sprake van aan die aandoening gerelateerde seksuele klachten, dan kunt u uit de basis verzekering vergoeding krijgen voor de behandeling van de DSM classificatie en mogen de daaraan gerelateerde seksuele klachten mee behandeld worden. De seksuele problemen mogen echter niet het hoofddoel van de behandeling zijn.
  U kunt in de GGZ alleen terecht op verwijzing door uw huisarts. Deze zorg wordt vergoed vanuit het basis pakket, daarbij spreekt u wel uw eigen risico aan. Informeer bij uw behandelaar of uw factuur rechtstreeks bij de zorgverzekeraar ingediend wordt. Zo niet, dan betaalt u eerst de factuur, waarna u de factuur zelf declareert bij uw zorgverzekeraar.

 3. U gaat naar een seksuoloog NVVS die werkt binnen een medische setting of ziekenhuis. Als er sprake is van een medische aandoening of klacht dan kunt u verwezen worden naar een seksuoloog NVVS werkzaam binnen een ziekenhuis. Uw huisarts kan u meestal niet direct verwijzen. De verwijzing verloopt intern bijv. door een uroloog, gynaecoloog of psychiater. Deze zorg wordt vergoed vanuit het basis pakket, daarbij spreekt u wel uw eigen risico aan.

Vaak is het onduidelijk of de behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Om duidelijkheid te scheppen hierover, vindt u op de website van Independer een overzicht met verschillende vergoedingen: Klik hier voor het vergoedingspagina.
Hier kunt u informatie lezen over de vergoedingen voor verschillende soorten psychologische zorg, waaronder ook seksuologische zorg.

Tenslotte:
Het is raadzaam om zelf uw polisvoorwaarden er even op na te slaan. Mocht u op de website van uw zorgverzekeraar geen duidelijke informatie kunnen vinden, dan adviseren wij u om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Vraag altijd om een schriftelijke bevestiging (bijv. per e-mail).

Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend.

Laatst aangepast op maandag, 18 januari 2021 12:58