info@nvvs.info

075 - 647 63 74 (ook voor media)

Laura Baams

Gepubliceerd in Even voorstellen op woensdag, 25 januari 2023

LauraWat houdt uw werk in (gerelateerd aan seksuologie)?

Ik werk alweer bijna vijf jaar als universitair docent en onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor de afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen verzorg ik onderwijs over onderzoeksmethoden, gender en seksualiteit. Mijn onderzoek richt zich op de mentale gezondheid van LHBTQ jongeren en belangrijke voorspellers daarvan, zoals de relatie met ouders en leeftijdgenoten.

Wat was uw drijfveer om zich met seksuologie / seksualiteit bezig te houden?

Wat was uw drijfveer om zich met seksuologie/seksualiteit bezig te houden?Tijdens de studie Psychologie is mijn interesse gewekt in seksualiteit en seksuele ontwikkeling, onder andere in het vak Seksualiteit van Mark Spiering (Universiteit van Amsterdam), waarin ik van meerdere NVVS-leden college kreeg. Hierna raakte ik steeds meer geïnteresseerd in diversiteit: Wie past er niet in de hokjes? Over welke groepen mensen of ervaringen hoor ik te weinig in het dagelijks leven? Dat heeft geleid tot een masterscriptie over LHBTQ jongeren en mijn verdere werk in dit veld.        

Wat was uw mooiste ervaring op professioneel vlak?

Teveel om op te noemen! Ik heb de afgelopen jaren veel mooie evenementen mogen meemaken (zelfs online) waar ruimte was voor uitwisseling en nieuwe inzichten. Dat inspireert mij enorm. Maar wat mij nog het meest ontroert zijn de gesprekken met jonge LHBTQ'ers, studenten die tijdens een college zichzelf voor het eerst gerepresenteerd zien, of ouders en docenten die met moeilijke vragen worstelen en daar open over durven te zijn.

Wat is volgens u een onderbelicht onderwerp binnen het vak?

Dat we niet allemaal hetzelfde zijn en dezelfde ervaringen hebben, maar wel  bij elkaar herkenning kunnen vinden. Volwassenen vinden het soms moeilijk om het perspectief van pubers te begrijpen, en hetero/cisgender mensen denken vaak dat LHBTQ-zijn enorm anders is. Het is belangrijk om "anders" lijken niet te problematiseren. 

Wat is uw passie naast uw werk?

Ik hou mij naast mijn werk ook veel bezig met diversiteit en ongelijkheid. Ik probeer politieke debatten bij te houden, hoe het gaat in andere delen van de wereld en ik heb een fascinatie voor alle reality tv.

Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie?)?

Zeker! Maar dat is moeilijk kiezen. Ik vind het fijn om boeken te lezen die gaan over de dagelijkse ervaringen van mensen. In het boek Tiny Beautiful Things staan ingezonden brieven aan "Sugar" -- een pseudoniem voor Cheryl Strayed. In het boek zijn deze lezersvragen en de adviezen van Cheryl gebundeld. En toepasselijk, die vragen gaan over liefde, seks en het leven

 

Meer in deze categorie: « Cornely Nijholt Wilma Mathurin »
Terug naar Nieuws