info@nvvs.info

075 - 647 63 74 (ook voor media)

Wilma Mathurin

Gepubliceerd in Even voorstellen op maandag, 07 november 2022

Mathurin WilmaWat houdt uw werk in (gerelateerd aan seksuologie)?

Ik ben als GZ-psycholoog met aantekening seksuologie NVVS werkzaam binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg en de Specialistische GGZ. Binnen de SGGZ ben ik hoofdzakelijk werkzaam met personen met een autismespectrumstoornis. Mijn werkzaamheden zijn vooral gericht op het verspreiden van kennis en expertise op het gebied van seksualiteit en VB/ASS. Mijn cliëntenpopulatie bestaat voornamelijk uit slachtoffers van seksueel geweld en personen die vragen hebben over hun genderidentiteit. Ik houd mij graag bezig met onderwerpen die het algemene belang van de seksuologie en de NVVS aangaan, zoals de kwaliteitsbewaking. Dit is ook de reden waarom ik samen met Marijn Maassen (Autismespecialist en consulent seksuele gezondheid NVVS) en Jeroen Dewinter (Klinisch psycholoog Psychotherapeut & Onderzoeker) de Special Interest Group ASS en Seksualiteit heb opgericht. Ik vind het prachtig om te zien hoe het NVVS bestuur zich inzet om de seksuele gezondheid en de toegevoegde waarde van NVVS professionals op de kaart te zetten. Ik kijk er naar uit om als algemeen bestuurslid ook een bijdrage hieraan te leveren.

Wat was uw drijfveer om zich met seksuologie / seksualiteit bezig te houden?

De cliënten binnen de VGZ en de SGGZ hebben mijn hart en ziel geraakt. Helaas wordt juist bij deze doelgroepen seksualiteit nog vaak als taboe gezien. Seksueel grensoverschrijdend gedrag is momenteel vaak de aanleiding voor mijn collega’s binnen de VGZ en SGZZ om in gesprek te gaan over seksualiteit. Hierdoor ligt de focus van hun werk meer op het gebied van rampenbestrijding en minder op de gezonde seksualiteit. Ik vind het een uitdaging om seksuele gezondheid meer op de voorgrond te krijgen, als een volwaardig onderdeel van het leven van mijn cliënten ongeacht leeftijd, geaardheid, genderidentiteit, psychiatrische diagnoses en/of het niveau van cognitief functioneren. Hier wil ik mij dan ook hard voor maken.

Wat was uw mooiste ervaring op professioneel vlak?

De eerste cliënt die mij te binnen schiet is een dame met een autismespectrumstoornis die bij aanvang van haar behandeltraject al jaren bleek te kampen met zelfbeeldproblematiek. Na enkele sessies huppelde ze vrolijk mijn behandelkamer binnen. Zij vertelde niet alleen uitgebreid dat zij tevredener was met zichzelf (behandeldoel). Zij vertelde ook dat deze tevredenheid een zeer positieve uitwerking heeft gehad op de solo-seks en de seksualiteit binnen haar relatie. 

Wat is volgens u een onderbelicht onderwerp binnen het vak?

Er zijn meerdere onderwerpen die onderbelicht zijn: parafiele stoornissen, seksualiteit & vulvodynie, seksualiteit & endometriose....

Wat is uw passie naast uw werk?

Ik houd van reizen, lezen, wandelen en sieraden maken. Verder ga ik graag naar de bioscoop, het theater, musea of een concert.

Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie?)?

Ja, ontzettend veel... maar ik zal het voor nu houden op drie prentenboeken:

  • Julian is een Zeemeermin - Jessica Love
  • Julian gaat naar een bruiloft - Jessica Love
  • Lekker in je lijf - Eshter van der Steeg

 

Meer in deze categorie: « Laura Baams Renee Steinmann »
Terug naar Nieuws