info@nvvs.info

075 - 647 63 74 (ook voor media)

Elise van Alderen

Gepubliceerd in Even voorstellen op woensdag, 21 april 2021

evaWat houdt uw werk in (gerelateerd aan seksuologie)?

Ik ben arts-seksuoloog NVVS, eigenaar van Praktijk in Verbinding. Mijn praktijk is gevestigd bij Viamama Vrouwenzorg in Son. Ik richt me specifiek op behandeling van seksuele problemen bij vrouwen, omdat ik vind dat daar nog een wereld te winnen is. Ik verkoop daarom ook 3D-clitorissen en geef (als de coronabeperkingen voorbij zijn) voorlichtingsbijeenkomsten over vrouwen en seks.
Ook heb ik meegewerkt aan de ontwikkeling van Kriebels in je buik en de Pubergids, en dan met name het signaleren van en aanpassingen doen op het gebied van genderstereotypering en seksisme.

Wat was uw drijfveer om zich met seksuologie / seksualiteit bezig te houden?

In seksualiteit komen vrijwel alle wezenlijke aspecten van een mensenleven tot uiting. Er is volgens mij geen ander vak waarin de problematiek, en dus ook de behandeling, zo biopsychosociaal van aard is en dat vind ik heel boeiend en uitdagend.

Ik vind de seksuologie een mooi vak waarin mijn hiervoor opgedane kennis en ervaring als een puzzel samen komen. Ik heb veel interesse in menselijke emoties en hoe die gedrag en interactie beïnvloeden. Ik heb hier dan ook veel aandacht voor tijdens mijn behandelingen. Daarnaast vind ik het heel belangrijk het taboe op seksualiteit te doorbreken, mensen te leren erover te praten en de openheid te creëren waardoor ze hun seksualiteit in vrijheid kunnen beleven.

Ik heb van seksualiteit bij vrouwen mijn aandachtsgebied gemaakt omdat ik vind dat veel vrouwen volkomen onnodig en onterecht seksueel genot missen. 

Wat was uw mooiste ervaring op professioneel vlak?

Ik vind het elke keer weer ontzettend mooi en waardevol vrouwen in verbinding te brengen met hun eigen seksualiteit. Het geeft me veel voldoening de transformatie die ze daardoor ondergaan van zo dichtbij mee te maken. Ik voel me echt bevoorrecht met zo'n betekenisvol werk.

Wat is volgens u een onderbelicht onderwerp binnen het vak?

Ja ook hier kom ik uit bij vrouwen en seks, dat is tenslotte mijn aandachtsgebied. Ik vind dat er best meer aandacht mag komen voor seksualiteit tijdens de periode van kinderwens, zwangerschap en na de bevalling. Deze periode heeft veel impact op een vrouw en vaak ook op haar seksualiteit, maar vrouwen denken vaak dat het erbij hoort of vinden dat ze niet moeten zeuren, mede onder invloed van de boodschappen die ze uit de samenleving krijgen. En als er al aandacht voor is, dan vaak met een focus op mannelijk seksueel genot. Zo blijven deze vrouwen dan zelf aanmodderen in plaats van adequate begeleiding te zoeken. Ik denk dat er veel problemen, op seksueel gebied maar ook op andere levensgebieden, kunnen worden voorkomen als er standaard meer aandacht is voor seksualiteit bij deze levensgebeurtenissen.

Wat is uw passie naast uw werk?

Ik heb het geluk dat mijn werk mijn passie is. Omdat ik moeder ben van vier jonge kinderen, wat hartstikke gezellig is maar ook een grote tijdsinvestering vraagt, heb ik niet veel tijd over voor andere bezigheden. Ik vind lezen en zelf schrijven leuk, ga graag uit eten, hou van fietsen en fietsvakanties en vind het fijn interessante documentaires te kijken. 

Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie?)?

Meerdere tips, want ik heb zelf een lijst gemaakt met boeken over vrouwen en seksualiteit, neem gerust een kijkje: https://www.verbindinginpraktijk.nl/boeken-over-seks-voor-vrouwen.


 

Meer in deze categorie: « Nynke Nijman Inger Tempels »
Terug naar Nieuws