info@nvvs.info

075 - 647 63 74 (ook voor media)

Eva Broomans

Gepubliceerd in Even voorstellen op donderdag, 08 november 2018

EvaBroomans

Wat houdt uw werk in (gerelateerd aan seksuologie)?

Sinds januari 2018 werk ik binnen de vrijgevestigde psychotherapiepraktijk Van Otterloo in Utrecht. Hier behandel ik (jong)volwassen cliënten voornamelijk in de specialistische GGZ met een keur aan seksuele problemen, vragen en dilemma’s. Vaak zie ik mensen in het kader van persoonlijkheidsproblematiek en psycho-trauma. Naast mijn werk in de praktijk ben ik bezig met de psychotherapie opleiding van de RINO in Amsterdam. Binnen de NVVS mag ik met Minke de Boer de Seks en Mediaprijs organiseren. Het onderwerp media en seks heb ik altijd interessant gevonden, omdat seks soms zo saai en irreëel in beeld komt. Dat seks zich leent voor juist mooie journalistieke, kunstzinnige, inspirerende uitingen bewijzen de inzendingen steeds weer. Vandaar dat ik me graag inzet voor de Seks en Mediaprijs NVVS.

 

Wat was uw drijfveer om zich met seksuologie/seksualiteit bezig te houden?

Na mijn studie psychologie heb ik in de thuiszorg gewerkt (in Nederland en Suriname). Seks was in die thuiszorg een ondergeschoven kindje, terwijl seks en intimiteit juist een issue bleek voor veel patiënten. Er kwamen schrijnende casussen voorbij van seksueel misbruik tot verwaarloosde SOA tot relatieproblemen na tientallen jaren huwelijk en ongewenste zwangerschap door gebrek aan seksuele voorlichting. Die ervaringen zette mij ertoe aan me in de seksuologie te gaan verdiepen.

Welke was uw mooiste ervaring op professioneel vlak?

Eigenlijk heb ik niet 1 mooiste ervaring. Ik heb heel wat bijzondere momenten om op terug te kijken. Zo vind ik het bijzonder betrokken te zijn bij het transitieproces van transgender, maar ook om erbij te zijn als partners elkaar op een moment in de therapie kunnen vertellen waar ze nu eigenlijk naar verlangen. Het barst van de mooie ervaringen.

Wat is volgens u een onderbelicht onderwerp binnen het vak?

Nu ik me onderdompel in de psychotherapie zoek ik naar een manier om seksuologie en psychotherapie effectief te integreren binnen behandelingen. Dat betekent onder andere onderzoek naar hoe de therapeutische relatie is te gebruiken binnen een seksuologie behandeling. De therapeutische relatie vind ik eigenlijk best een ondergeschoven kindje. Seks gaat over contact en communicatie van wensen, grenzen, verlangens. Wanneer is een werkrelatie veilig genoeg om openheid te geven? Wat zeg je wanneer en hoe om daar tot een open gesprek te komen?

Wat is uw passie naast uw werk?

Hardlopen vind ik heerlijk om te doen, omdat het buiten is en voor mij dan gelijk ontspannen. Na al het luisteren, denken, voelen en zitten op een werkdag, is rennen, mijn lijf aan het werk zetten, echt een uitlaatklep.

Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie)?

Goh ja er zijn veel mooie boeken. Het laatste boek dat ik heb aangeschaft is ‘Dokter Corrie geeft antwoord’. Een echte aanrader, omdat het nooit te vroeg of te laat is voor leuke, seksuele voorlichting. En verder is er heel veel nieuws mee te maken op internet:

Wie zou u graag in deze rubriek zien?

Ik zou graag in volgende edities een psychotherapeut seksuoloog aan het woord te laten om die wat beter in beeld te krijgen.

Meer in deze categorie: « Hester Pastoor Daphne Kemner »
Terug naar Nieuws