info@nvvs.info

075 - 647 63 74 (ook voor media)

Astrid Kremers

Gepubliceerd in Even voorstellen op dinsdag, 14 maart 2017

AstridKr

Wat houdt uw werk in (gerelateerd aan seksuologie)?

Ik heb een eigen seksuologiepraktijk, www.sexuoloog.nl, met als hoofdvestiging het Diakonessenhuis Utrecht en als nevenvestiging het Beatrixziekenhuis Gorinchem. In mijn praktijk, waar ik drie dagen per week werk, zie ik zowel vrouwen als mannen met diverse seksuologische problemen. Daarnaast werk ik al bijna 25 jaar met veel plezier in het UMC Utrecht. De laatste 12 jaar richt ik mij met name op de gevolgen van seksueel geweld. Zo hebben wij in 2012 het www.centrumseksueelgeweld.nl (CSG) opgericht, dat zich richt op álle mensen die recent seksueel geweld hebben gemaakt. Het is een samenwerking tussen artsen, verpleegkundigen, psychologen, maatschappelijk werkers, seksuologen én de politie. We hebben inmiddels een bijna landelijk netwerk en we helpen meer dan 1000 mensen per jaar die recent een verkrachting of aanranding hebben meegemaakt. Zowel slachtoffers als hulpverleners kunnen 24/7 het gratis telefoonnummer 0800-0188 bellen en worden dan doorverbonden met een CSG in de eigen regio. Schroom niet om als seksuoloog ook gebruik te maken van onze expertise. Naast mijn organisatorisch werk in het CSG geef ik daar ook trauma behandeling, zoals EMDR, en seksuologische hulpverlening. Tenslotte draag ik mijn kennis graag uit. Dat doe ik door de media te woord te staan, lid te zijn van de NVVS mediacommissie, les te geven, artikelen en een boek te schrijven, actief te zijn op social media en door advies te geven aan patiëntenorganisaties. De combinatie van dit alles geeft mij bijzonder veel werkplezier.

Wat was uw drijfveer om zich met seksuologie/seksualiteit bezig te houden?

Gedurende mijn hele loopbaan was er al de interesse in de seksuologie. Mijn werkzaamheden rondom het thema seksueel geweld gaven uiteindelijk de doorslag. Het leek mij geweldig om mensen na één of meer negatieve grensoverschrijdende seksuele ervaringen te kunnen helpen (weer) een plezierig seksleven te krijgen. Van de beslissing om de post-master opleiding seksuologie te volgen, heb ik dan ook nooit spijt gehad.

Welke was uw mooiste ervaring op professioneel vlak?

Een paar maanden geleden werd ik gebeld door een man van 55 jaar die de wanhoop nabij was. Hij vertelde me dat hij al 30 jaar gelukkig getrouwd is met zijn vrouw, maar dat hij nog nooit geslachtgemeenschap met haar heeft gehad. Hij had zelfs nog nooit haar vagina mogen aanraken. Ik vertelde hem dat het tot nu toe elke cliënte die in mijn praktijk kwam, uiteindelijk pijnloze en plezierige geslachtgemeenschap heeft kunnen hebben. Mits er na de medische check van de arts-seksuoloog blijkt dat er geen medische belemmering is en vaak in combinatie met de bekkenfysiotherapie. Ik zei hem dat de kans dus bijzonder groot was dat hij mij op een dag een sms zou gaan sturen om te vertellen dat hij geslachtsgemeenschap heeft gehad. Deze man kon het amper geloven, maar besloot toch een afspraak te maken. U raadt het al, onlangs toen ik op een zaterdagmiddag op een feestje was kreeg ik een sms’je van een dolgelukkige man én vrouw met de mededeling dat het inderdaad gebeurd was. Ik kon een grote glimlach niet onderdrukken. Onlangs heb ik ze gezien op mijn spreekuur en inmiddels hebben ze alle vele keren geslachtsgemeenschap gehad en krijgen ze er steeds meer plezier en handigheid in.

Wat is volgens u een onderbelicht onderwerp binnen het vak?

Seksueel plezier van vrouwen van middelbare leeftijd. Ik gun enorm dat óók deze vrouwen zichzelf, hun relatie en hun seksleven aandacht blijven geven, dat ze van seks (blijven) genieten én dat ze daar trots op kunnen en durven zijn.

Wat is uw passie naast uw werk?

Mijn gezin! Mijn dierbare man en ik hebben twee geweldige zoons die bezig zijn met de laatste jaren van hun middelbare school. Naast mijn werk wil ik hen alle aandacht geven die ze verdienen. De tijd dat ze thuis wonen is wellicht immers nog maar kort, dus wil ik daar nog even intens van genieten. Daarnaast vind ik het heerlijk om lekker te koken voor familie en vrienden en sport ik met veel plezier.

Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie)?

Na het schrijven van mijn boek ‘Aandacht voor seks’ heb ik de domeinnaam www.seksboeken.nl van Peter Leusink gekocht. Op deze website staan nu vele mooie boeken, cadeaus én websites. Neem gerust eens een kijkje. Tips zijn van harte welkom om deze website steeds weer te blijven vernieuwen. Het onlangs verschenen boek ‘SEKS!’ van Ellen Laan en Rik van Lunsen is natuurlijk een must read.

Wie zou u graag in deze rubriek zien?

Dé seksuoloog voor het Nederlandse volk is al jaren de Belgische Goedele Liekens. Binnen de NVVS blijft ze echter naar mijn idee te onzichtbaar. Daarom zou ik bijzonder graag Goedele zien in deze rubriek.

Meer in deze categorie: « Egbert Kruijver Corrine Jaaltink »
Terug naar Nieuws