info@nvvs.info

075 - 647 63 74 (ook voor media)

Roel Achterbergh

Gepubliceerd in Even voorstellen op donderdag, 04 november 2021

RA

Wat houdt uw werk in (gerelateerd aan seksuologie) & Wat was uw drijfveer om zich met seksuologie / seksualiteit bezig te houden?

Op dit moment werk ik als arts bij het Amsterdam UMC bij de infectieziekten waarbij ik kijk hoe we meer aandacht aan seks kunnen geven binnen de afdeling. Als alles goed loopt ga ik in Maart starten met de opleiding arts Maatschappij & Gezondheid (infectieziekten) bij de GGD Amsterdam. Eerder heb ik bij het centrum seksuele gezondheid op die locatie gezeten waar ik ben gepromoveerd op Pre-Expositie Profylaxe (PrEP), een pil om HIV te voorkomen. Ik merkte daar dat ik de benadering vanuit het centrum seksuele gezondheid erg eenzijdig vond (bijna alles was gericht op SOA). Dat was voor mij een reden om verder te zoeken en gelukkig was de opleiding seksuologie zoveel breder! Het maakte zoveel meer duidelijk hoe (sub)culturen, ideeën, en (patho)fysiologie samenkomen en invloed hebben op seks. Het biopsychosociale model heb ik tijdens de seksuologie opleiding pas echt leren te begrijpen, waardoor ik plots alles binnen de geneeskunde met een andere bril zag. Ik hoop dat ik als arts Maatschappij en Gezondheid ook weer veel aandacht kan geven aan het belang van leuke en plezierige seks.

Welke was uw mooiste ervaring op professioneel vlak?

Mooiste ervaring vind ik lastig. Misschien wel mijn promoveren. Ik vond het heel mooi dat ik tegenover Ellen Laan mijn proefschrift heb mogen verdedigen.

Wat is volgens u een onderbelicht onderwerp binnen het vak?

Ik denk dat het hele vak eigenlijk onderbelicht is! Als ik het er met collega’s over heb, dan besef ik me hoeveel ik geleerd heb de afgelopen jaren. Ik vind het mooi om te zien hoe het NVVS bestuur zich inzet om het vak steviger op de kaart te zetten en om bijv. vergoeding rond te krijgen. Ik ben blij daaraan bij te mogen dragen.

Wat is de passie naast uw werk?

Ik vind het leuk om etentjes te geven voor vrienden, te gamen en te lezen. Ik ging voor corona ook nog regelmatig de stad in, maar dat is de afgelopen periode er weinig van gekomen.

Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie)

Het eerste boek wat in me op komt is straight jacket van Matthew Todd. En ook de podcast aflevering van The Man Enough-podcast met Alok Vaid-Menon: The urgent Need for Compassion. De podcast misschien nog meer dan het boek. Beide gaven me mooie nieuwe inzichten in de psychosociale achtergrond van de LHBTI-community, hoe ik zelf bepaalde dingen ervaar en me gedraag.

 

Terug naar Bestuur

 

Meer in deze categorie: « Ylanga van der geld
Terug naar Nieuws