info@nvvs.info

075 - 647 63 74 (ook voor media)

nvvs.nieuws.bigbanner

Are all men pedophiles? Wint NVVS Seksuologie Mediaprijs 2012

Gepubliceerd in Nieuws op donderdag, 06 december 2012

P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 6 december 2012

Are all men pedophiles? Wint NVVS Seksuologie Mediaprijs 2012

Vanmiddag heeft de Nederlandse Vereniging van Seksuologie (NVVS) de Seksuologie Mediaprijs 2012 uitgereikt aan de jonge documentairemaker Jan Willem Breure voor zijn documentaire Are All Men Pedophiles?  Met deze prijs – die voor het derde achtereenvolgend jaar is uitgebracht - spoort de NVVS mediaprofessionals  aan tot het verstrekken van kleurrijke, degelijke en gebalanceerde informatie over seksualiteit.

Vele facetten van pedofilie

In Are All Men Pedophiles? zoekt Breure uit waar de grens ligt tussen het als man aangetrokken worden door tienermeiden en een pedofiele seksuele voorkeur. Verschillende facetten van pedofilie worden in historisch, cultureel, juridisch, psychisch en neurobiologisch perspectief belicht.

Wetenschappelijke benadering ingekleurd met persoonlijke ervaringen

Breure interviewt behandelaars en andere deskundigen, religieuze leiders, mannen en vrouwen met een pedofiele voorkeur en mensen die als kind tot seks zijn gedwongen door pedoseksuelen. Daarbij neemt hij de rol van de media onder de loep en houdt zich al vragen stellend ver van een eigen oordeel. Daarmee brengt Breure volgens de jury nuance aan in de hetze die de samenleving momenteel ook lijkt te voeren tegen mensen met een pedofiele voorkeur die niet aan hun gevoelens toegeven en zich laten behandelen om te voorkomen dat ze een (pedo)seksueel delict plegen.  

Confrontatie met vastgeroeste conventies en dogma’s

De twee andere genomineerden voor NVVS Seksuologie Mediaprijs 2012 waren de website Love Matters van Wereldomroep Nederland en de VPRO documentaire The Sunny Side of Sex gemaakt door Sunny Bergman. De site Love Matters – gemaakt met partners van WNL in Afrika en Azie, geeft volgens de jury op een ludieke manier veel en brede info geeft over relaties en seks met aandacht voor communicatie tussen partners. Sunny Bergman doet op verfrissende en open wijze verslag van een mooie antropologische zoektocht naar seksuele gewoonten. Daarmee maakt ze de kijkers bewust van seksuele diversiteit en confronteert hen met vastgeroeste conventies en dogma's.

Meer kleur dan Vijftig Tinten Grijs

Seksualiteit is veel kleurrijker dan de vijftig tinten grijs waarin de meeste media haar afschilderen. De genomineerden voor de derde NVVS Mediaprijs erkennen dit in hun gedegen en veelkleurige berichtgeving over seksualiteit”, aldus de jury, bestaande uit vier NVVS -seksuologen en een communicatiedeskundige. Zie het complete juryrapport in de bijlage. Meer informatie over de winnende documentaire is te vinden op www.areallmenpedophiles.com

Lees het juryrapport.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie: Voor meer informatie over de NVVS Seksuologie Mediaprijs 2012 kunt u contact opnemen met Yuri Ohlrichs, seksuoloog NVVS en media-contactpersoon  van de NVVS  via 06 – 435 425 34  0f persinfo@nvvs.info

 

Terug naar Nieuws