info@nvvs.info

075 - 647 63 74 (ook voor media)

nvvs.nieuws.bigbanner

Jantine Jongebloed wint de NVVS Seks & Media Prijs 2021 met artikel in Volkskrant

Gepubliceerd in Nieuws op dinsdag, 18 januari 2022

SMP2021 logo.met.nvvs

Wie zette mijn naaktfoto’s online? is een longread artikel, gepubliceerd in de Volkskrant op 20 februari 2021. Het is een reconstructie van een zedendelict en een verslag van de confrontatie met de daders, zeventien jaar na dato. Dit persoonlijke verhaal van journaliste Jantine Jongebloed is niet alleen Jongebloed’s persoonlijke zoektocht naar wat haar als 16-jarige overkwam, maar een universeel verhaal over schaamte, schuld, seksualiteit, sexting, slut-shaming, en de rol van seksuele vorming.

De jury werd gegrepen door haar moedige en krachtige zoektocht naar motieven bij de dader, waarbij de lezer wordt meegenomen in het zoeken naar de dader. Haar zoektocht is persoonlijk en bevragend. We komen dan heel dicht bij Jantine haar overtuigingen en gevoelens. Dat maakt het spannend waardoor het waarschijnlijk voor jongere lezers, een doelgroep die ze nadrukkelijk wil bereiken.  Zij is 1 van hun. Zij is niet moraliserend, geen volwassene die jongeren een lesje wil leren. Althans, niet dwingend of afstandelijk Ze heeft het actuele onderwerp ‘sexting and shaming’ dermate persoonlijk gebracht dat het ook urgent werd en velen aansprak.

De spin off was en is groot: het is gebruikt voor een boek hierover, publicatie in Vlaanderen volgde en het wordt inmiddels gebruikt voor scholingsdoeleinden. Het loont dus om met bloed, zweet en tranen een goed doorwrocht thema te publiceren in de media. En dat is waarom de jury gemeend heeft haar de eerste prijs te moeten uitreiken.


De winnaar van de Seks & Media Prijs krijgt naast een cheque van € 1000,- ook een tastbare prijs mee naar huis: een zeefdruk gemaakt door de internationale kunstenares Gerti Bierenbroodspot. Dit ter nagedachtenis aan NVVS-seksuologe María Schopman.

Jantine Jongebloed laat twee andere genomineerden achter zich:

Gewoon.Bloot. NTR - toont kinderen in de studio hoe blote, volwassen lichamen eruitzien, ongefilterd, niet geseksualiseerd en zeer divers! Deze serie, uitgezonden door de NTR is zorgvuldig geproduceerd en afgestemd met Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit. De makers willen met Gewoon. Bloot. bijdragen aan een positiever lichaams- en zelfbeeld bij kinderen en andere kijkers van het programma. De jury beoordeelde de uitzending van 4 april 2021.

Hoe is het om pedofiele gevoelens te hebben in tijden van pedojagers in Qanon? – Maarten van Gestel, Trouw
Hoe ervaren pedofielen hun romantische en/of  seksuele voorkeur in een wereld waarin walging daarover de norm lijkt? Maarten van Gestel laat hen aan het woord in een uitgebreid artikel dat op 26 januari 2021 werd gepubliceerd in het Trouw-katern De Verdieping. Voor dit verhaal sprak Van Gestel met deskundigen, organisaties en vier mensen met een pedofiele geaardheid.

Het volledige juryrapport is op te vragen bij info@nvvs.info.

De Seks & Media Prijs werd de afgelopen jaren gewonnen door:

Vanaf vandaag kunnen artikelen, programma’s en internetproducties worden ingezonden voor de Seks & Media Prijs 2022. Ook kunstenaars die werk hebben gemaakt rondom het thema seksualiteit worden uitgenodigd dit te doen, mits het werk middels media verspreid is. Meer informatie over de prijs is te vinden op: https://www.nvvs.info/professionals/awards/seks-media-prijs

Noot voor de redactie:
Bel voor meer informatie met dhr. Y. Ohlrichs of mevr. E. Broomans via telefoon: 075 - 647 63 74
of e-mail: mediaprijs@nvvs.info

Terug naar Nieuws