info@nvvs.info

075 - 647 63 74 (ook voor media)

nvvs.nieuws.bigbanner

PERSBERICHT: De NVVS Seks & Media Prijs 2021: de genomineerden zijn bekend   

Gepubliceerd in Nieuws op vrijdag, 17 december 2021

SMP2021 logo.met.nvvsWie zette mijn naaktfoto’s online? Gewoon.Bloot of pedofilie?

Op dinsdag 18 januari 2022 om 20.00u reikt de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS) de 12e Seks & Media Prijs uit tijdens een online event, dat een interactief programma biedt voor professionals in media en seksuologie.

Met deze 12e editie van de jaarlijkse uitreiking stimuleert de NVVS accurate, interessante en prikkelende  mediaberichtgeving over seksualiteit. Daar is zowel publiek als media bij gebaat.

Dat seksualiteit de Nederlandse media en haar publiek nog steeds boeit, bleek ook deze keer uit tientallen inzendingen. Krantenartikelen, televisieprogramma’s en podcasts  zijn zorgvuldig bekeken, beoordeeld en besproken door een vakkundige jury. Deze inzendingen maken kans op de Seks & Media Prijs 2021:

  • Gewoon.Bloot. toont kinderen in de studio hoe blote, volwassen lichamen eruitzien, ongefilterd, niet geseksualiseerd en zeer divers! Deze serie, uitgezonden door de NTR is zorgvuldig geproduceerd en afgestemd met Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit. De makers willen met Gewoon. Bloot. bijdragen aan een positiever lichaams- en zelfbeeld bij kinderen en andere kijkers van het programma. De jury beoordeelde de uitzending van 4 april 2021.

  • Hoe is het om pedofiele gevoelens te hebben in tijden van pedojagers in Qanon?
    Hoe ervaren pedofielen hun romantische en/of  seksuele voorkeur in een wereld waarin walging daarover de norm lijkt? Maarten van Gestel laat hen aan het woord in een uitgebreid artikel dat op 26 januari 2021 werd gepubliceerd in het Trouw-katern De Verdieping. Voor dit verhaal sprak Van Gestel met deskundigen, organisaties en vier mensen met een pedofiele geaardheid.
  • Wie zette mijn naaktfoto’s online is een reconstructie van een zedendelict en een verslag van de confrontatie met de daders, zeventien jaar na dato. Dit persoonlijke verhaal van journaliste Jantine Jongebloed publiceerde de Volkskrant op 20 februari 2021 als longread. Dit  is niet alleen Jongebloed’s persoonlijke zoektocht naar wat haar als 16-jarige overkwam, maar een universeel verhaal over schaamte, schuld, seksualiteit, sexting, slut-shaming, en de rol van seksuele vorming. 

Volgens de jury onderscheiden deze inzendingen zich door de openheid waarmee de makers een beeld geven van seks en seksualiteit. Deze drie inzendingen tonen de diversiteit van seksualiteit, het omgaan met seksuele taboes en het maken van lastige keuzes hierin. 

U bent van harte welkom bij de online uitreiking van de NVVS Seks & Media Prijs 2021 via deze link, namens de organisatoren NVVS en de jury, bestaande uit:

  • Tessa Louise Pope: Regisseur, studeerde af aan de Nederlandse Filmacademie in 2016 met de prijswinnende documentaire ’The Origin of Trouble.’ Regisseert naast films ook commercials en televisie-series en is tevens de winnaar van de Seks & Media Prijs 2020 met de documentaire 'Overtijd'.
  • Jennifer Lyon Bell: Regisseur, porno producent en workshop leider bij Blue Artichoke Films, tevens winnaar van de Seks & Mediaprijs 2019 met de erotische film Adorn.
  • Eva Eikhout: Presentator en programmamaker bij BNNVARA en eigenaar van communicatiebureau Oakwood Media Productions. Sinds oktober 2020 is haar serie 'Weet wat je date' te zien op het YouTubekanaal van NPO3 en maakt ze samen met Wilfred Genee de podcast 'ONBEPERKT'.
  • Erick Janssen: Hoogleraar seksuologie, Senior Research Fellow bij het Kinsey Instituut en bestuurslid Stichting Tijdschrift voor Seksuologie.
  • Peter Leusink: Huisarts, arts seksuele gezondheid, hoofddocent opleiding Consulent seksuele gezondheid en bestuurslid Stichting Tijdschrift voor Seksuologie.

Noot voor de redactie: Bel voor meer informatie met E. Broomans of Y. Ohlrichs via:
Telefoon: 075 - 647 63 74 (via secretariaat)
E-mail: persinfo@nvvs.info

Terug naar Nieuws