info@nvvs.info

075 - 647 63 74 (ook voor media)

nvvs.nieuws.bigbanner

Pijn bij het vrijen (klacht) - GRIP studie

Gepubliceerd in Nieuws op vrijdag, 08 oktober 2021

Pijn bij het vrijen (klacht)

In Nederland hebben ongeveer een op vijf vrouwen regelmatig last van pijn bij het vrijen. Meestal gaat het om pijn bij de gemeenschap: het binnengaan van de penis in de vagina.

De meeste vrouwen voelen de pijn bij de ingang van de vagina en omschrijven het als een schurende, brandende pijn.Ook de huid rond de ingang van de vagina is pijnlijk bij aanraking.

De combinatie van pijn tijdens de gemeenschap en een pijnlijke huid bij de ingang van de vagina wordt oppervlakkige dyspareuniegenoemd.

Voor een aantal vrouwen is het vrijen altijd pijnlijk geweest, anderen voelen de pijn sinds een specifieke gebeurtenis of alleen in bepaalde situaties. Soms zijn er rode plekjes of kloofjes te zien bij de ingang van de vagina en houdt de pijn na het vrijen nog aan, vooral bij het plassen. Soms treedt de pijn ook op bij het inbrengen van een tampon, bij fietsen of het dragen van een strakke broek.

GRIP Studie

De GRIP studie is een multicenter studie waarin de effectiviteit wordt onderzocht van een groepsprogramma voor vrouwen met pijn bij het vrijen. Het effect van de groepsbehandeling wordt vergeleken met vrouwen (en hun partners) die op de wachtlijst voor de behandeling staan (randomized controlled trial).
Loting bepaalt of vrouwen direct met de groep kunnen beginnen of dat ze eerst een halfjaar moeten wachten voordat ze met behandeling beginnen.

Deze studie wordt, naast het LUMC, ook nog uitgevoerd in het Amsterdam Universitair Medische Centra (locatie AMC) en het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (MUMC+). De behandeling wordt al meerdere jaren in deze centra gegeven en wordt nu in het kader van onderzoek uitgevoerd.

Wie is de doelgroep?

  • Vrouwen tussen 18 en 45 jaar
  • In een heteroseksuele relatie van tenminste 3 maanden
  • Waarbij minimaal 6 maanden sprake is van oppervlakkige dyspareunie, oftewel pijn bij het vrijen.

Meer informatie over het onderzoek: www.gripstudie.nl

Terug naar Nieuws