info@nvvs.info

075 - 647 63 74 (ook voor media)

nvvs.nieuws.bigbanner

In Memoriam David Schnarch

Gepubliceerd in Nieuws op dinsdag, 17 november 2020

Gerard Roelofs

Op 8 oktober 2020 werden we opgeschrikt door het bericht dat David Schnarch op 74-jarige leeftijd is overleden aan een hartinfarct. David was klinisch psycholoog, relatietherapeut en seksuoloog. Hij was internationaal één van de meest toonaangevende experts op het gebied van seksualiteit en relaties. Een pionier in het integreren van seksuologische therapie en relatietherapie. Hij noemde zijn aanpak ‘The Crucible Approach’. Daarin paste hij het begrip differentiatie van Murray Bowen toe in de behandeling van stellen met seksuele problemen. Seksproblemen los je op door de differentiatie van partners te bevorderen. Deze manier van werken veranderde de visie op partnerrelaties van therapeuten over de hele wereld. Zijn werk werd o.a. gelauwerd met  de Professional Standard of Excellence Award van de AASECT en de Award for Distinguished Professional Contributions to Independent Practice van de APA. Samen met zijn vrouw Ruth Morehouse zette hij het Marriage & Family Health Center in Evergreen, Colorado op, waar zij stellen met vaak jarenlange seksuele en relationele problemen door middel van een intensieve, confronterende, kortdurende aanpak hielpen om de strijd en impasse te doorbreken. Naast therapie gaf David lezingen, workshops en supervisie aan seksuologen en relatietherapeuten in de Verenigde Staten en ver daarbuiten. In de afgelopen vijf jaar leidde hij meer dan honderd webinars, waarin hij therapeuten aan de hand van hun casuïstiek de fijne kneepjes van Crucible Therapy leerde. Hij schreef vijf boeken waarin hij zijn baanbrekende visie op interacties binnen partnerrelaties, gezinnen en families uiteen zette. Op zijn website www.crucible4points.com plaatste hij in de coronacrisis een aantal voordrachten om iedereen gratis te laten kennismaken met zijn visie.

Nederland en de NVVS in het bijzonder maakte kennis met David in 1998 tijdens een tweedaags seminar in Scheveningen. Tijdens een debatavond die daaraan gekoppeld was, maakte zijn manier van werken, maar vooral ook zijn indringende manier van argumenteren op velen een onuitwisbare indruk. Een tiental NVVS-leden is vanaf die tijd een Schnarch-(studie)groep gaan vormen, die nog steeds bestaat. Daarna was hij nog drie keer als spreker te gast op studiedagen, in Amsterdam (2004) en Beilen (2008 en 2015). Vanaf 2012 gaf hij jaarlijks workshops in Duitsland, meestal voor therapeuten, soms ook voor een groter publiek. Tijdens zijn tussenstops in Amsterdam maakte hij regelmatig tijd vrij om met ons als groep te werken.

David was een charismatische en inspirerende spreker die op een onnavolgbare manier seks, intimiteit en relaties met elkaar verbond. Hij was overtuigd van zijn zienswijze en genoot ervan hierover van gedachten te wisselen met anderen. Hij zette therapeuten aan om na te denken over de donkere motieven en manipulerend gedrag van hun cliënten en niet alleen maar af te gaan op wat iemand zegt. In zijn denken over de verwevenheid van relaties, seksualiteit en persoonlijke integriteit was hij zijn tijd ver vooruit.

David was een buitengewoon intelligente therapeut die als geen ander doorzag hoe destructief partners met elkaar kunnen omgaan. ‘Normal Marital Sadism’ noemde hij dat, één van de vele termen die hij bedacht om complexe mechanismen te omschrijven. Omdat hij het beste in cliënten en therapeuten naar boven wilde halen, sprak hij onomwonden over de wreedheid, manipulatie, leugens of bedrog waarmee partners elkaar (of hun kinderen) behandelen. “Je hebt het beste in jezelf nodig om te kunnen omgaan met het slechtste in jezelf” was één van zijn gevleugelde uitspraken.

David had een onvermoeibare gedrevenheid om je als therapeut verder te brengen in The Crucible Approach. Hoe je een casus analyseert, hoe je differentiatie bevordert bij de ene partner door met de andere te werken, hoe de client jou leest en hoe je daar behendig mee kunt omgaan. Crucible Therapy is geen toolbox met handige technieken, maar een samenhangende zienswijze op seksuologische relatietherapie. Als therapeut moet je zelf aan de slag met datgene wat je van je cliënten vraagt. Niet makkelijk, maar wel uitdagend en persoonlijk, zowel voor cliënten als voor therapeuten.

David was met hart en ziel therapeut en leermeester. Zijn doel was mensen te helpen een beter mens te worden en daar zette hij zich gepassioneerd voor in. Als Schnarchgroep zijn we hem ontzettend dankbaar voor alles wat hij ons heeft geleerd. Zijn humor, oprechtheid en ruimhartigheid staan in ons geheugen gegrift. Zijn visie zal ons kompas blijven.

De Schnarchgroep: Jim Bender, Vera Steenhart, Ceryl Janssen, Marieke Reijmers, Egbert Kruijver, Els Zonjee, Guus Jongen, Riet Pieters en Marianne Vergeer

 

Terug naar Nieuws