info@nvvs.info

075 - 647 63 74 (ook voor media)

nvvs.nieuws.bigbanner

Claudia van der Wel

Gepubliceerd in Even voorstellen op donderdag, 16 juli 2020

CvanderWelWat houdt uw werk in (gerelateerd aan seksuologie)?

In mijn praktijk in Wilp, vlakbij Deventer en sinds oktober 2019 ook in Borne (Twente), begeleid ik mensen met (relatief eenvoudige) hulpvragen op het gebied van seksualiteit. Samen met hen breng ik de situatie in kaart; alles wat verband houdt met de klacht, de helpende en belemmerende factoren. Door dit samen op een rij te zetten, wordt de samenhang duidelijk en daarmee ook waar de oplossingsrichtingen liggen. Dit geeft vaak al ruimte en inzichten, ook waarom bijvoorbeeld alles wat eerder geprobeerd is niet (voldoende) heeft geholpen.

Vaak kan ik mensen zelf een eindje op weg helpen, door gesprekken waarin ik informatie en adviezen geef. Soms overleg ik ‘achter de schermen’ met andere deskundigen zoals in de intervisiegroep, een arts-seksuoloog, uroloog en dergelijke en soms verwijs ik mensen naar iemand die beter in staat is om deze personen te helpen. Multidisciplinair samenwerken is de sleutel tot succes!

Incidenteel verzorging ik op verzoek een workshop of training over intimiteit- en seksualiteit, vaak gerelateerd aan chronische ziekte, aan patiëntenverenigingen of begeleiders/verzorgers.

Wat is volgens u een onderbelicht onderwerp binnen het vak?

Door deel te nemen aan (familie-)opstellingen en door een opleiding Systemisch Coachen te volgen en ermee aan de slag te gaan, heb ik ervaren dat problemen juist oplossingen zijn. Maar waarvoor? Mensen willen graag van hun klacht af, maar door te onderzoeken waar het probleem (individueel of systemisch) een oplossing voor is, ontstaan verassende inzichten, ruimte en meer vertrouwen in lichaam en geest.

Systemisch, fenomenologisch kijken vraagt om het denken een beetje uit te zetten, meer te voelen, met al je zintuigen waar te nemen, zonder te rationaliseren en oordelen. Daar zou ik graag in ons vak meer van terug zien.

Ook heb ik goede ervaringen met diverse behandelstijlen die onder ‘alternatieve geneeskunde’ vallen. Reguliere- en alternatieve behandelingen kunnen elkaar goed aanvullen en tot mooie resultaten leiden. Ik zou, bijvoorbeeld in het Tijdschrift voor Seksuologie, tijdens congressen en in de nieuwsbrieven meer kennis willen maken met een breder palet aan behandelvormen, naast het reguliere dus ook vanuit het alternatieve circuit.

Wat is de passie naast uw werk?

Mijn vriendin en ik hebben 4 geweldige hazewindhonden uit Spanje, waar we heel veel plezier en geluk mee beleven. Verder houd ik van sporten, lezen, film/series kijken en lekker eten.

Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie)

“Kom als jezelf” van Emily Nagoski vind ik een mooi boek waarin in duidelijke taal, met uitgebreide voorbeelden en metaforen, uitleg wordt gegeven over (vrouwelijke) seksualiteit.

Wie zou u graag in deze rubriek willen zien?

Dat vind ik een lastige vraag, want er zijn nog zoveel leden, die al heel lang of pas sinds kort, lid zijn die ik nog niet ken…

 

 

Meer in deze categorie: « Hans-Erik Nobel Renee Steinmann »
Terug naar Nieuws