info@nvvs.info

075 - 647 63 74 (ook voor media)

nvvs.nieuws.bigbanner

PERSBERICHT: Hollandse hokjes, happy hookers of seksuele geletterdheid?

Gepubliceerd in Nieuws op dinsdag, 22 november 2016

DONDERDAG 24 NOVEMBER 2016 – Wie wint morgen de Seks Media Prijs 2016 (SMP) van de NVVS? Mounir Samuel met het artikel over de verstikkende Hollandse hokjesgeest betreffende seksuele identiteit? Marijn Heemskerk, gastcorrespondent Prostitutie bij De Correspondent, voor haar artikel over sekswerk als beroep? Of Daan Borrel die op dezelfde site de serie artikelen over haar zoektocht naar seksuele geletterdheid motiveert?

Vrijdag 25 november a.s. maakt de SMP-jury de winnaar bekend in De Flint te Amersfoort. Dit gebeurt tijdens Seks 2.0, het lustrumcongres van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS), de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie (VVS) en het Tijdschrift voor Seksuologie (TvS).
Dagvoorzitter Petra Stienen praat tijdens het congres met gerenommeerde sprekers als Iva Bicanic en Erik van Beek, - beiden Seksuoloog NVVS - Tofik Dibi, Steven Eggermont en Heleen Riper over de nieuwste ontwikkeling rondom e-health in seksuologie, vrouwelijke zedendelinquenten, virtuele kinderporno, ‘nieuwe relaties’, behandeling na seksueel geweld en ‘screenagers & porn’.

Middels de SMP wil de NVVS, pers en programmamakers voor radio, televisie en internet aansporen om goed gedoseerde, degelijke en gebalanceerde informatie te verstrekken over seksualiteit. Inzendingen worden beoordeeld door een jaarlijks wisselende jury bestaande uit geregistreerde seksuologen NVVS en communicatie professionals werkzaam in preventie, voorlichting, hulpverlening en/of onderzoek.┴ш╛ 

Uit de 26 inzendingen nomineerde de SMP-vakjury daarom dit jaar:

Volgens de jury onderscheiden deze inzendingen zich door de genuanceerde en tegelijk levendige beschrijving van onderbelichte aspecten van seksualiteit. De drie genomineerden hebben gedegen onderzoek gedaan en verruimen op integere wijze de blik van hun lezers.

Mounir Samuel maakt ons in ‘Ik kan niets met labels’ deelgenoot van zijn zoektocht naar seksuele identiteit tijdens zijn transitie naar fysieke mannelijkheid. Hij maakt het persoonlijke universeel door de confrontatie met een in hokjes denkende omgeving bloot te leggen. Mounir houdt een emancipatoir pleidooi voor een seksualiteit die geen verantwoording hoeft af te leggen. Een prachtig, eigentijds verslag dat een actueel onderwerp een gezicht geeft.

Daan Borrel onderzocht een jaar lang hoe onze maatschappij omgaat met seks en seksualiteit. In Laten we het eens hebben over seks en seksualiteit analyseert ze hoe media deze thema’s benaderen. Daan concludeert onder meer dat we nog steeds verward het bed instappen. Misschien wel omdat we alsmaar blijven normeren. Haar speels kritische benadering roept veel boeiende vragen op. In het genomineerde artikel kondigt Daan een veelzijdige reeks aan die voeding heeft gegeven aan meer open gesprekken over seksualiteit.

Marijn Heemskerk verdiepte zich in het beroep van de prostituee: ‘Sekswerker is nog geen normaal beroep, en dat is maar goed ook’. Zij beschrijft op een eerlijke, onderscheidende manier haar zoektocht en komt daarbij een reeks dilemma’s en uitdagingen tegen. Met haar benadering maakt Marijn de lezer deelgenoot van de uiterst actuele en complexe thematiek.

U bent van harte welkom om het hele congres, inclusief de uitreiking van de SMP 2016 om 13.00 uur bij te wonen namens de congres-organisatoren NVVS, VVS, TvS en de SMP-jury, bestaande uit:

  • Juliette van Paridon (voorzitter); eindredacteur Jeugd NTR, winnaar SMP 2015 met de Dr. Corrie Show.
  • Prof.dr. Alfons Vansteenwegen; seksuoloog en relatietherapeut, KU Leuven. Schrijver van  vele bestsellers over relaties en seksualiteit – o.a. Liefde is een werkwoord -  en onderscheiden met de Gold Medal Lifetime Achievement Award 2011  van de World Association for Sexual Health.
  • Woet Gianotten; arts, psychotherapeut, seksuoloog NVVS; consulent revalidatie seksuologie in revalidatiecentrum De Trappenberg in het Gooi.
  • Gian van Grunsven; programmamaker en presentator, en initiator van Voorlichting voor Gevorderden.  
  • Astrid Kremers; Cognitief gedragstherapeutisch werker, seksuoloog NVVS, Seksuologie Praktijk Astrid Kremers en UMC Utrecht. 

 

Noot voor de redactie: Bel voor meer informatie met Yuri Ohlrichs, media contactpersoon en seksuoloog NVVS tel.: 06 - 435 425 34 of bezoek http://www.lustrumcongres.info/

Terug naar Nieuws