info@nvvs.info

075 - 647 63 74 (ook voor media)

nvvs.nieuws.bigbanner

In memoriam - Prof. dr. Marcel Waldinger

Gepubliceerd in Nieuws op donderdag, 02 mei 2019
MD Waldinger crop 214x300Op 1 mei is op 64-jarige leeftijd plotseling aan een hartaanval overleden onze gewaardeerde collega, betrokken NVVS-lid, neuropsychiater en seksuoloog FECSM Marcel Waldinger. Prof. dr. Marcel D. Waldinger werkte van 1993 tot 2013 als consultatief psychiater in het Haga Ziekenhuis in Den Haag, waar hij hoofd was van de polikliniek Neuroseksuologie. Van 2009 tot 2015 was hij hoogleraar Seksuele Psychofarmacologie aan de Universiteit Utrecht, en in januari 2015 werd hij benoemd tot Adjunct Professor Pharmacology and Physiology aan de Drexel University School of Medicine in Philadelphia (PA), Verenigde Staten. Sinds 2011 had hij een eigen praktijk in Amstelveen, en later ook in Antwerpen.

Marcel was in Nederland en ver daarbuiten befaamd om zijn wetenschappelijke werk over vroegtijdige zaadlozing. Hij vond een wetenschappelijk thuis in de Europese en Internationale Society for Sexual Medicine (ESSM/ISSM) en was een invloedrijk lid van de voormalige ISSM Standards Committee dat richtlijnen ontwikkelde voor tal van seksuele problemen. De erkenning van zijn expertise werd ook weerspiegeld in het feit dat hij vanaf 1995 werd uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan elke nieuwe editie van de International Consultation on Sexual Medicine.

Hij heeft de meeste faam verworven als de onderzoeker die eenduidige criteria ontwikkelde voor levenslange vroegtijdige zaadlozing. Hij veronderstelde dat een intravaginal ejaculatory latency time (IELT) kleiner dan 1 minuut, voorkomend bij naar schatting 2-5% van alle mannen, indicatief was voor neurobiologische etiologie (serotoninedisregulatie). Dit werk vergemakkelijkte niet alleen de classificatie en onderzoek naar de prevalentie van vroegtijdige zaadlozing, maar ook onderzoek naar het effect van medicamenteuze behandeling van deze klacht. Ondanks zijn strikt neurobiologische visie op seksuele problemen waarbij hij de controverse niet schuwde, was hij zeer kritisch over de rol van een farmaceutisch bedrijf dat ten behoeve van de verkoop van een nieuw medicijn de prevalentiecijfers van primaire vroegtijdige ejaculatie probeerde op te poetsen, de indicatie probeerde op te rekken, en verzweeg dat bestaande medicijnen beter werken dan het nieuwe medicijn.

Ook manifesteerde hij zich als warme en gepassioneerde belangenbehartiger van patiënten met andere weinig voorkomende seksuele klachten, zoals Restless Genital Syndrome (ReGS) en Post Orgasmic Illness Syndrome (POIS). Hij meende de emancipatie van deze patiënten te bevorderen door een eventuele bijdrage van psychosociale factoren bij deze klachten bij voorbaat uit te sluiten. In het verlengde van deze visie paste volgens hem de term ReGS beter bij de klachten die eerder werden beschreven als Persistent Sexual Arousal Syndrome (PSAS), later Persistent Genital Arousal Disorder (PGAD). Hij zag in deze klachten een gelijkenis met Restless Leggs Syndrome, waarvan pudendus neuropathie wordt beschouwd als de voornaamste oorzaak. Van POIS veronderstelde hij dat het zou gaan om symptomen van een auto-immuunreactie.

Zijn strikt neurobiologische visie op seksuele problematiek contrasteerde met zijn psychodynamische visie op menselijke problemen. Weinigen zullen weten dat Marcel veel van zijn werkdagen begon met één of meer sessies klassieke psychoanalyse aan enkele patiënten met wie hij – passend bij deze behandelvisie – een jarenlange behandelrelatie onderhield.

Ook in de NVVS was Marcel met zijn markante persoonlijkheid regelmatig zichtbaar. Hij stond mede aan de wieg van de fusie tussen de NVVS en de WVSD en was een gewaardeerd lid van het Concilium Sexologicum, de Nederlandse en Vlaamse hoogleraren met een seksuologische leeropdracht. We zijn geschokt over Marcel’s onverwachte en voortijdige overlijden. Collega’s die hem nog in maart zagen tijdens een internationale richtlijnbijeenkomst over PGAD maken melding van zijn onaflatende enthousiasme voor het vak en van zijn vele nieuwe plannen, waaronder een professoraat in China. We zijn verdrietig over het verlies van een gerespecteerde wetenschapper, docent en clinicus. We wensen zijn partner Trudy en familie en vrienden veel sterkte met dit grote verlies. Marcel is op 5 mei begraven op de Joodse Begraafplaats in Muiderberg.

- Ellen Laan - namens het Concilium Sexologicum
Terug naar Nieuws