info@nvvs.info

075 - 647 63 74 (ook voor media)

nvvs.nieuws.bigbanner

Verplichte bekendmaking BIG-nummer uitgesteld na protest V&VN

Gepubliceerd in Nieuws op maandag, 08 april 2019
Minister Bruins heeft besloten om de verplichte bekendmaking van het BIG-nummer voorlopig niet te handhaven. De bedoeling van VWS was dat zorgverleners die een BIG-registratie hebben, vanaf 1 april hun BIG-nummer zichtbaar zouden maken op facturen, briefpapier, op bordjes van wachtkamers, op websites en zelfs in hun Twitter- of Facebook-accounts. Bruins gaat nu eerst in gesprek met werkgevers, artsen, patiënten, zorgverzekeraars en verpleegkundigen en verzorgenden om te kijken hoe een betere vindbaarheid van zorgverleners in het BIG-register op een goede manier kan worden bereikt. Met deze pas op de plaats reageert Bruins op een brandbrief die wij samen met artsen en huisartsen hebben gestuurd. 

Geen onnodige administratie

V&VN trok aan de bel omdat wij ons, net als vele verpleegkundigen en verzorgenden, overvallen voelden door de manier en het tempo waarin VWS de verplichte bekendmaking in wilde voeren. Patiënten hebben er natuurlijk recht op te weten of hun zorgverlener bevoegd is. En dat kan lastig zijn als het om populaire achternamen gaat. Maar wij vragen ons af hoe vaak dit in de praktijk voorkomt en zien een onnodige stijging van de administratieve lasten. Daarom willen we deze verplichting vereenvoudigen en er langer de tijd voor nemen. Laten we samen kijken hoe we de transparantie en vindbaarheid kunnen vergroten, zonder dat dit doorschiet naar onnodige administratie en gedoe. Daar is de zorg niet bij gebaat.

Update – overleg met VWS begonnen

Het eerste overleg op het ministerie van VWS heeft inmiddels plaatsgevonden. V&VN nam deel aan dit overleg, samen met vertegenwoordigers van andere beroepsgroepen (o.a. artsen), Zorgverzekeraars Nederland, werkgevers en de Patiëntenfederatie. Doel is om binnen enkele maanden tot een oplossing te komen.
Terug naar Nieuws