info@nvvs.info

075 - 647 63 74 (ook voor media)

nvvs.nieuws.bigbanner

Prof. dr. Henny Bos ontvangt Van Emde Boas - Van Ussel prijs 2019

Gepubliceerd in Nieuws op vrijdag, 29 maart 2019

PERSBERICHT

Prof. dr. Henny Bos ontvangt Van Emde Boas - Van Ussel prijs 2019 29 maart 2019 – 16.30 uur

AMERSFOORT, 2019/03/29 - Op het NVVS Voorjaarscongres ‘Ethiek in Seksuologisch Onderzoek en Praktijk’ te Amersfoort heeft de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging Voor Seksuologie (NVVS) vrijdag 29 maart 2019 de Van Emde-Boas – Van Ussel-Prijs uitgereikt aan prof. dr. Henny Bos, hoogleraar Sexual and Gender Diversity in Families and Youth, Universiteit van Amsterdam.

"Na rijp beraad heeft de jury besloten om de VEBVU-prijs 2019 toe te kennen aan Henny Bos. Van primair belang in die keuze is Henny’s uitmuntende wetenschappelijke staat van dienst en daarmee haar grote relevantie voor de seksuologie, zowel in Nederland als internationaal. De ontwikkeling van Henny’s onderzoek is uitermate helder en gefocust. Ze begon haar onderzoek op het terrein van homoseksualiteit met studies naar gezondheid en discriminatie van homoseksuele werknemers in uiteenlopende werksferen. Daarna richtte ze zich al snel op lesbisch ouderschap en op opvoeding en ontwikkeling van kinderen in niet-traditionele gezinnen. Op dat onderwerp promoveerde ze in 2004 aan de Universiteit van Amsterdam. Haar affiniteit met het thema hield ook daarna onverminderd stand en werd uitgebreid met onderzoek naar homoseksuele en gender-non conforme jongeren. De uitmuntende kwaliteit van haar werk leidde in 2007 tot een aanstelling als universitair docent bij het Department of Educational Sciences aan de UvA en in 2017 tot haar benoeming als Hoogleraar Sexual and Gender Diversity in Families and Youth aan diezelfde universiteit. Een klein half jaar geleden hield zij met de voor haar kenmerkende overgave en overtuigingskracht haar oratie in een overvolle aula van de Universiteit Amsterdam.

Henny’s werk getuigt van originaliteit in thema en methodiek. Voor haar promotieonderzoek naar lesbisch ouderschap ging ze avond na avond met de camera op pad om bij families thuis interacties tussen ouders en kinderen op beeld vast te leggen en interviews af te nemen. Ook haar waardevolle bijdrage als co-investigator aan de Amerikaanse National Longitudinal Lesbian Family Survey die inmiddels 30 jaar loopt, getuigt van inventiviteit en vasthoudendheid. Haar wetenschappelijke output is bewonderenswaardig. ResearchGate telt voor haar momenteel al 90 publicaties en 1984 citaties. De productiviteit van Henny strekt zich ook uit tot het uitermate ambachtelijke redactiewerk. Ze was of is (gast) redacteur bij tijdschriften als Patient, Education, and Counseling (PEC), the Journal of Reproductive and Infant Psychology (JRIP), Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology (JPOG), en het Nederlandse Tijdschrift 'Pedagogiek'. Ze heeft haar onderzoek gepresenteerd op vele internationale conferenties en haar wetenschappelijke netwerk is zeer goed ontwikkeld. Ze is lid van gerenommeerde organisaties zoals the International School of Education and Development (ISED), International Academy of Sex Research (IASR), en de American Psychological Association (APA). Ze heeft tevens haar sporen verdiend in onze eigen Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging Voor Seksuologie (NVVS), sowieso als enthousiast lid maar daarnaast heeft ze ook enkele jaren als bestuurslid gediend en is ze een actief lid geweest van de Werkgroep Seksuologisch Onderzoek (WSO) en van de Studiegroep Onderzoek Reproductieve Technieken.

Henny is niet alleen een kundig en gerenommeerd onderzoeker maar ook een zeer gewaardeerd docent. Al jaren verzorgt ze op uitermate aanstekelijke wijze haar universitair onderwijs. Ze begeleidt studenten intensief, enthousiasmerend en motiverend. Ze levert een onmisbare bijdrage aan de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen aan de UvA en aan enkele masteropleidingen aldaar: in het verleden aan de masteropleiding Opvoedingsondersteuning, tegenwoordig aan Preventieve Jeugdhulp en Opvoeding. Al in 2007 werd zij verkozen tot Teacher of the year van het Department of Educational Studies aan de UvA. Deze Van Emde Boas-Van Ussel Prijs ontvangt zij dus ook wel degelijk voor haar verdiensten op het vlak van de VPO, niet in het minst voor haar grote onderwijs-hart.

De jury waardeert ook de grote politieke en maatschappelijke relevantie van Henny’s werk. Het levert een onmiskenbare bijdrage aan de erkenning en dus de maatschappelijke status van niet-traditionele gezinnen en aan de strijd tegen discriminatie van seksuele minderheden en gender-non-conformiteit. Haar inzet op dit vlak is ‘impressionant’, zoals één van onze Vlaamse juryleden het formuleerde. Ook andere jury’s zijn kennelijk onder de indruk, want in 2017 ontving Henny ook de prestigieuze Distinguished Scientific Contribution Award van de Division of Lesbian, Gay, Bisexual and Transsexual Psychology van de American Psychological Association’s (APA). Grote waardering is er bij vele partijen ook voor haar niet aflatende inzet voor de Stichting Meer dan Gewenst, een organisatie voor roze ouderschap en homoseksuele, lesbische of biseksuele mensen met een kinderwens. Daarnaast draagt zeker ook het feit dat ze zelf, als gerenommeerd wetenschapper en als vrouw out en proud is, bij aan een positief HLBTQ klimaat, zowel binnen als buiten de academie.

Al bij al ziet de jury van de Van Emde Boas Van Ussel Prijs 2019 in Henny een zeer waardige laureaat, een toponderzoeker en een betrokken en gedreven wetenschapper in de breedste zin van het woord.”

Aldus de jury, bestaande uit NVVS-seksuologen onder voorzitterschap van prof. dr. Ine Vanwesenbeeck (laureaat VEB-VU 2017).

Tijdens het NVVS Voorjaarscongres heeft prof. dr. Bos een voordracht gehouden over ‘Veerkracht bij LHB en gender non-conforme jongeren en bij kinderen in lesbische moeder en homovader gezinnen’. De filmopname van de voordracht is te vinden op de NVVS-website.

De VEB-VU prijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een persoon, Nederlander of Vlaming, die zich bijzonder verdienstelijk maakt of gemaakt heeft voor de seksuologie en/of het maatschappelijk seksueel klimaat; op een oorspronkelijke en vernieuwende wijze werkt of gewerkt heeft, binnen wetenschap, beroep of samenleving; een ontwikkeling op gang gebracht of bevorderd heeft; en/of zich geprofileerd heeft binnen wetenschappelijk onderzoek, binnen het beroep en/of binnen de maatschappij, bij voorkeur op meerdere van deze fronten. Het beroep kan omvatten: seksuologische hulpverlening, onderzoek, onderwijs, voorlichting of preventie.

De VEB-VU prijs van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie bestaat uit een bronzen kunstwerk, een geldbedrag en een uitnodiging om een voordracht te houden.

Winnaar VEBVU
Ine Vanwesenbeeck (links) overhandigt het bronzen beeldje aan Henny Bos (rechts/scherm).

Noot voor de redactie: Bel voor meer informatie met Yuri Ohlrichs, media contactpersoon en seksuoloog NVVS tel.: 075-6476374 of bezoek www.nvvs.info

Terug naar Nieuws