info@nvvs.info

075 - 647 63 74 (ook voor media)

nvvs.nieuws.bigbanner

In memoriam Mària Schopman, vanaf de start lid van de NVVS, initiatiefnemer en lid van de Media commissie.

Gepubliceerd in Nieuws op vrijdag, 08 juni 2018

Op 9 juni is Mària (M.I.I.P) Schopman op Zorgvliet begraven. Let op: "Mària met een accent op de à". Zij werd 75 jaar.

Mària werkte sinds de jaren ‘70 van de vorige eeuw bij MR 70. Samen met Frank Wibaut (arts –seksuoloog,) was zij mede-initiatiefnemer, tot de oprichting van de 1e legale abortuskliniek met medische en psychologische begeleiding, inclusief de ziektekostenvergoeding! Met als tweede poot de oprichting van een multidisciplinair seksuologisch team; ook toen uniek. Eerder had zij in de roerige jaren ‘60 baanbrekend werk verricht bij het JAC (Jongeren Advies Centrum).


In die tijd werd groepstherapie populair. Zij startte samen met anderen een groep voor vaginistisch reagerende vrouwen en ook een groepstherapie voor seksuele relatieproblemen. Haar rouwadvertentie had als kop: Gelijkwaardigheid en Emancipatie. Dit was ook de kern van de groepstherapie: eerst de differentiatie gericht op bewustwording van het eigen seksuele verlangen. Naast de vrouwengroep liep parallel de mannelijke partnergroep. Op een later moment kwamen de paren samen in de gemeenschappelijke sessies en ging het over het omgaan met het verschil. Het ontwikkelen van creatieve werkvormen was een sterke kant. Deze groepstherapie werd gepresenteerd in een live setting tijdens een uitwisselingsprogramma met Israël, een bijzondere en in vele opzichten enerverende reis die destijds door de NVVS werd georganiseerd.

Mària werd landelijk bekend door haar jarenlange wekelijkse radiorubriek Radio Romantica. Zij had altijd bijzondere invalshoeken, kon goed met jongeren omgaan en aansluiten bij hun vragen. Later kreeg zij ook een programma bij Teletekst: Mària Weet Raad; BBC “Sex…with Mum and Dad” en bij de KRO: “Ouders hebben geen seks”.

Zij was een echte persoonlijkheid, zowel in haar verschijning als in haar daden. Ze had een mooie diepe stem, rustig en speciaal van toon en heel mooi taalgebruik, humor en heerlijke diepe lach. Uit duizenden te herkennen.

Vijf jaar geleden ontdekten de eerst personen in haar directe omgeving een gedragsverandering bij haar en onontkomelijk moest zij daarna ook zelf erkennen dat de ziekte van Alzheimer haar helaas overkwam. Dit kon zij –terecht– moeilijk accepteren. Zij, met haar spirituele geest, brede belangstelling en liefdevolle aandacht voor anderen. Zij trok zich geheel terug door drastisch alle contacten letterlijk te verscheuren en wilde alleen nog contact houden met haar dierbare naasten. Deze hebben haar liefdevol tot het laatste moment verzorgd.

Onze gedachten gaan uit naar het grote verlies voor haar dierbare partner Judith Weingarten, haar trouwe vriendin Gerti Bierenbroodspot en alle betrokkenen die herinneringen hebben aan deze markante persoonlijkheid.

Het bestuur van de NVVS (Met veel dank aan Liesbeth Stam)

Lees hier een mooi artikel wat is verschenen in de Volkskrant

Terug naar Nieuws