info@nvvs.info

075 - 647 63 74 (ook voor media)

nvvs.nieuws.bigbanner

Britt Rook

Gepubliceerd in Even voorstellen op donderdag, 08 maart 2018

BrittRook

Wetenschappelijk docent en onderzoeksassistent bij het Department of Psychology, Education and Child Studies van de Erasmus Universiteit Rotterdam, daarnaast werkzoekend naar een baan als klinisch seksuoloog.

Wat houdt uw werk in (gerelateerd aan seksuologie)?
Eind september ben ik van Leuven terug naar Nederland verhuisd. Toen heb ik een baan gevonden bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Naast deze baan (0,5fte) ben ik op dit moment druk aan het solliciteren voor een functie als seksuoloog in een klinische setting. In Rotterdam bestaat een deel van mijn werkzaamheden uit onderzoek en een ander deel uit onderwijs. Dit onderwijs is bij de sectie Ortho- en Gezinspedagogiek. Het onderzoek gedeelte houdt in dat ik de onderzoeksassistent ben van Daphne van de Bongardt, bij haar onderzoek getiteld: “Lieve seks of sexy liefde?” Dit onderzoek gaat over hoe relationele en seksuele ontwikkelingen van jongeren met elkaar zijn verweven, welke factoren samenhangen met gezonde/positieve/risicovolle ontwikkeling op deze gebieden, en hoe deze ontwikkelingen samenhangen met individueel welzijn (fysiek, mentaal, sociaal). Ik hoop dat mijn werkzaamheden bij de Erasmus Universiteit een mooie aanvulling kunnen zijn op een baan als klinisch seksuoloog en andersom.


Wat was uw drijfveer om zich met seksuologie/seksualiteit bezig te houden?
Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik al geïnteresseerd ben in relaties en seksualiteit. Bijvoorbeeld dat ik altijd als eerst de rubrieken in tijdschriften ging lezen die hierover gaan. Ooit zag ik een tv-programma waarin een seksuoloog aan het woord werd gelaten. Het onderwerp en de naam van de seksuoloog kan ik me niet herinneren, maar wel dat ik dacht: als je daar je beroep van kan maken, dan wil ik dat ook.

Welke was uw mooiste ervaring op professioneel vlak?
Dat vind ik moeilijk kiezen. Ik kan er misschien een aantal kort toelichten. Ik studeerde pedagogiek in Nederland en dan is seksuoloog worden ingewikkeld. Ik heb mijn droom in eerste instantie opgegeven, maar toen hoorde ik van een master Seksuologie in Leuven. Daar naartoe gaan en de master met succes afronden was de eerste mooie ervaring. Omdat ik meer de therapeutische richting uit wilde gaan, en ik die in de master te weinig naar voren vond komen ben ik na de master de postgraduaat in de klinische seksuologie gaan doen (een soort therapie opleiding, waarbij je als klinisch seksuoloog gaat werken). De toelating hiervoor was best pittig (ik moest bijv. een 30-tal extra studiepunten halen in het tweede jaar van de master). Gelukkig lukte dat allemaal, werd ik toelaten en kon ik de opleiding met succes afronden. Dat is de tweede mooie ervaring. Een meer inhoudelijke ervaring kan ik daarnaast ook noemen, namelijk bij mijn afscheid. Ik kreeg van enkele cliënten een kaartje waarin ze me bedankten. Op een van de kaartjes stond: dat hun relatie dankzij mij weer op het goede spoor terecht was gekomen. Ontzettend mooi om zoiets te krijgen.

Wat is volgens u een onderbelicht onderwerp binnen het vak?

Hierbij sluit ik me aan bij het onderzoek van Daphne. De verwevenheid van relaties en seksualiteit is denk ik voor elke seksuoloog een vanzelfsprekende, maar is in onderzoek nog weinig onderzocht. Wellicht dat onderzoek hiernaar ook nieuwe inzichten kan opleveren voor de praktijk. Ik kijk al uit naar de resultaten van Daphne haar onderzoek.

Wat is uw passie naast uw werk?
Naast mijn werk heb ik natuurlijk geen enkele andere passie. Meer serieus zou ik antwoorden dat ik houd van wandelen en sporten, waaronder paardrijden en dan het liefst op het strand.

Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie)?
Ik ben op dit moment een aantal wat oudere boeken aan het lezen (bijv. Liefde is een werkwoord) en ik ben nu bezig in Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus. Dit is in de huidige tijd eerder een grappig boek, maar er staan ook zeer waardevolle dingen in. Je moet alleen even bedenken hoe je het kan interpreteren. Toch een aanrader!

Wie zou u graag in deze rubriek zien?
Ik zou graag iemand in deze rubriek zien die ook in Leuven seksuologie gestudeerd heeft, maar die in Nederland aan het werk is. Het liefst geen generatiegenoot van mezelf. Ik ben benieuwd hoe anderen aan de slag zijn gegaan in Nederland na een Belgisch avontuur.

Wat houdt je werk in?

Sinds een jaar werk ik als zelfstandige. Mijn bedrijf heet Bureau Seksuele Gezondheid Amersfoort. Ik houd mij momenteel bezig met sekscounseling, deskundigheidsbevordering en beleidsontwikkeling. Mijn basisdiscipline is pedagogisch wetenschapper.

Sekscounseling doe ik één dagdeel per week, de ene week in Medisch Centrum Vathorst en de andere week in Gezondheidscentrum Cartesius, beide in Amersfoort. Om mijn counseling skills verder te verbeteren volg ik nu de cursus Systeem & Seks in Zwolle. Ik vind het erg boeiend om systemisch te leren werken.

Daarnaast bied ik deskundigheidsbevordering in de sport en het beroepsonderwijs. Ik geef trainingen en workshops aan trainers en coaches (in opleiding, bijv. mbo-CIOS), sportbestuurders, buurtsportcoaches en verenigingsondersteuners over seksuele integriteit in de context van sport. Er is trouwens weinig geschreven in de onderzoeksliteratuur over seksuele integriteit van sportbegeleiders. Dit is reden voor mij geweest om daar een onderzoeksvoorstel over in te dienen. Ik heb subsidie toegekend gekregen van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Seksualiteit (FWOS) om een literatuur- en Delphi-studie te realiseren. Het onderzoek start in januari 2018. Ik kijk daar erg naar uit!

Verder houd ik mij bezig met beleidsontwikkeling. Dit doe ik voor Stichting School & Veiligheid. Het bestuur wilde de visie op seksualiteit in het primair en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs vernieuwen en ze hebben mij daarvoor gevraagd. De oude visie ging vooral om preventie van en reageren op seksuele grensoverschrijding in de school. De basis van de nieuwe visie is seksuele integriteit als ontwikkeltaak voor leerlingen en als pedagogische taak van schoolpersoneel. In de publicatie Seks op School, waar ik aan mee geschreven heb, is deze nieuwe visie te lezen. Deze is te downloaden en te bestellen via de website www.schoolenveiligheid.nl.

 

Wat was je drijfveer om je met seksuologie/seksualiteit bezig te houden?

Eigenlijk heel toevallig. Ik was werkzaam als hogeschooldocent bij de sportacademie van Windesheim in Zwolle (beter bekend als de Calo). Ik gaf de vakken Pedagogiek, Onderzoek en Ontwikkelingspsychologie, en ik begeleidde studenten bij hun bachelorthesis. Op een gegeven moment wilde ik me verder ontwikkelen met als doel een andere baan te zoeken. Want de werkdruk was enorm maar inhoudelijk vond ik mijn werk niet altijd boeiend. Ik realiseerde me dat wanneer ik zo door zou gaan ik een bore-out zou krijgen. Bij mijn zoektocht naar een cursus of opleiding, stuitte ik op de website van de Rino en las daar over de consulent seksuele gezondheid. Tijdens deze opleiding werd duidelijk dat de seksuologie in mijn ogen het mooiste en meest intrigerende vakgebied is dat er bestaat.

 

Welke was je mooiste ervaring op professioneel vlak?

Er zijn vele ervaringen te noemen, maar één waar ik het meest verrukt over ben is de volgende. Ik ben ook moeder van drie kinderen, waaronder twee dochters. Ik merkte dat er geen enkel voorlichtingsboek de functie en de anatomie van de clitoris beschrijft. Ik heb toen de stoute schoenen aangetrokken, Uitgeverij Ploegsma (die van de voorlichtingsboeken van Sanderijn van der Doef) benaderd evenals Ellen Laan, om te checken of mijn idee voor een voorlichtingsboek over het genitaal van meisjes ook een goed idee was in hún ogen. En tot mijn eigen verbazing komt in de zomer van 2018 een voorlichtingsboek uit voor ouders en dochters, geïllustreerd door Marian Latour, uitgegeven door Ploegsma en geschreven door mij!

 

Wat is je passie naast je werk? 

Ik heb drie kinderen: Benjamin van bijna 10, Hannah van 8 en Fem van bijna 5 jaar. En zij houden me lekker bezig in de weekenden. Ik doe wekelijks aan yoga, dat vind ik erg fijn om te doen. Verder ga ik graag uit eten met mijn partner en weekendjes weg met familie of vrienden. Mijn favoriete vakantiebestemming is Vlieland. Ik droom ervan om ooit een huisje op Vlieland te hebben.

 

Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie)?

Voor de cursus Systeem & Seks lees ik ‘Passionate Marriage’ van Schnarch. Een ware worsteling om te lezen, maar het boek geeft geweldig inzicht in hoe mensen in een relatie zichzelf, los van elkaar maar wel in verbinding met elkaar, kunnen ontwikkelen. Schnarch ziet een seksueel probleem als ultieme kans voor persoonlijke en relationele ontwikkeling.

 

Wie zou u graag in deze rubriek zien?

Ik geef graag het stokje door aan Karin Schuurman. We deden samen de opleiding tot consulent, en ze onderneemt in mijn ogen boeiende dingen. Ze heeft bijvoorbeeld, als enige consulent in opleiding, een artikel gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift over het seksonderzoek dat ze deed tijdens de opleiding.

Meer in deze categorie: « Karin Schuuman Jannetta Bos »
Terug naar Nieuws