info@nvvs.info

075 - 647 63 74 (ook voor media)

nvvs.nieuws.bigbanner

Karin Schuuman

Gepubliceerd in Even voorstellen op dinsdag, 16 januari 2018

Karin Schuurman

Mijn naam is Karin Schuurman en ik woon sinds 11 jaar met mijn gezin in Bennekom.

Wat houdt je werk in?

Ik werk sinds maart 2017 parttime als Consulent Seksuele Gezondheid NVVS bij Dichterbij, een organisatie gericht op ondersteuning en zorgverlening voor mensen met een verstandelijke beperking in de provincies Limburg, Brabant en Gelderland. Daarnaast ben ik afgelopen september als zelfstandige begonnen met Care4Sex, een praktijk voor seksuele gezondheid.

Bij Dichterbij heb ik een hele gevarieerde baan. Naast sekscounselinggesprekken met cliënten, geef ik scholing aan woonbegeleiders, houd ik mij binnen het Team Consultatie Seksualiteit bezig met beleidsontwikkeling en doe ik onderzoek rondom het thema seksualiteit.

Care4Sex zit in de opbouwfase en daarvoor ben ik druk met acquisitie. Inmiddels heb ik al wat cliënten in sekscounseling en heb ik een leuke opdracht binnengekregen om een team woonbegeleiders te trainen van cliënten met psychiatrische problematiek.

Wat was je drijfveer om je met seksuologie/seksualiteit bezig te houden?

Dat is eigenlijk al lange lange tijd geleden ontstaan tijdens mijn opleiding tot Maatschappelijk Werker op de HvA. Daar kreeg ik het boeiende vak Seksualiteit van seksuoloog Maria Schopman. Voor deze module moest ik samen met een andere student een onderwerp nader uitlichten en kozen we kinderen met genderproblematiek. Daarvoor hebben we Peggy Cohen-Kettenis geïnterviewd in het VUMC waar zij toentertijd hoogleraar genderdysforie was.

Na mijn afstuderen heb ik verschillende banen in de gezondheidszorg gehad. Eerst zo’n 10 jaar in de epilepsiezorg, vervolgens lange tijd nierpatiënten gecounseld in de dialysezorg en daarna geswitcht naar de geriatrische revalidatie- en verpleeghuiszorg. Op al deze werkplekken was seksualiteit onder de meeste zorgprofessionals een onbespreekbaar onderwerp in de behandeling naar de patiënt. Reden voor mij om tijdens de opleiding CSG onderzoek te gaan doen naar de factoren die voor zorgprofessionals bepalend kunnen zijn bij het wel of niet bespreekbaar maken van seksualiteit. Bij Paul Rabsztyn heb ik dit onderzoek op de dwarslaesieafdeling van de Maartenskliniek (revalidatie) uitgevoerd. Samen hebben we er naderhand een artikel over geschreven dat gepubliceerd is in het Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde.

Dichterbij is voor mij eigenlijk de eerste organisatie die proactief aandacht aan seksualiteit besteed en graag wil weten op welke manier zij hun medewerkers het beste kan ondersteunen om ook dit thema een structureel onderdeel te laten zijn in de zorg naar de cliënt. Om hier antwoord op te krijgen voer ik nu een onderzoek uit vergelijkbaar aan wat ik al eerder in de Maartenskliniek heb gedaan.

Welke was uw mooiste ervaring op professioneel vlak?

Dat was geheel aan het begin van mijn carrière tijdens mijn stageperiode toentertijd voor de HvA. Twee spannende jaren heb ik als hulpverlener (straathoekwerk) bij het Huiskamer Project voor straatprostituees in Utrecht gewerkt. Midden op de avond arriveerden we in een omgebouwde SRV-wagen op de tippelzone. Van daaruit gaven we o.a. voorlichting over veilige seks, deelden we condooms uit, regelden we een detox als een drugsverslaafde vrouw wilde afkicken of zorgden we ervoor als een vrouw, na de zoveelste mishandeling door haar pooier, zich durfde door te laten verwijzen naar een Blijf van mijn lijf huis. Voor mij was het minst favoriete onderdeel van de avond het moment dat ik geacht werd om een rondje over de ‘baan’ te maken om te kijken of er nieuwe vrouwen stonden. Tegelijkertijd was je alert op zaken waarbij de politie ingeschakeld moest worden. In de donkere nacht reden we weer terug naar kantoor. Ik heb hier veel geleerd over de schaduwzijde van seks. Niet de leuke gezonde seks die je samen kan beleven maar de seks gebaseerd op machtsmisbruik.

Wat is volgens u een onderbelicht onderwerp binnen het vak?

De seksualiteit bij de ouder wordende mens met een verstandelijke beperking. Er is veel onderzoek gedaan onder senioren in zijn algemeenheid maar niet specifiek voor deze groep binnen de doelgroep.

Wat is uw passie naast uw werk?

Het verzamelen van Cycladische beeldjes. Dit zijn kopieën van originelen die dateren uit de Neolithische tijd (4000 v.Chr.). Bij deze beeldjes, met hun ovale gezichten ontbreekt het gelaat (op de neus na). Ze werden gebruikt als afgodsbeelden in de Moedergodincultus.

Verder vertoef ik graag in Andalusië met de mooie steden Granada en Sevilla waar ik dagen zou kunnen rondlopen.

Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie)?

Volgende maand ga ik mijn kennis verrijken door te starten met de training ‘vat van zelfwaardering’ van Gertjan van Zessen. Ter voorbereiding lees ik zijn boek ‘Seksverslaving’. Hierin wordt uitgelegd wat seksverslaving is, waarom de één er gevoeliger voor is dan de ander, hoe het zich ontwikkelt en met welke aanpak je er vanaf kunt komen.

Verder ben ik benieuwd naar het nieuwste boek van Esther Perel, ‘Liefde in verhouding’, dat waarschijnlijk medio januari uitkomt. Zij heeft dit boek geschreven n.a.v. haar interviews met honderden koppels. In dit boek probeert ze het antwoord te vinden waarom mensen vreemdgaan, waarom ontrouw zoveel pijn doet, wat wordt er bedoeld als we het over overspel hebben, en of een affaire altijd het einde van een huwelijk betekent.

Wie zou u graag in deze rubriek zien?

Seksuoloog Wim Slabbinck. Zijn artikel op Ilvy.com ‘Wat als seks een dienst was’ sloot mooi aan bij een workshop die in onlangs gaf. Daarin wordt zo herkenbaar en treffend de tegensstrijdigheid beschreven waar mensen met een beperking (of een aandoening) tegenaan lopen. Aan de ene kant wordt er verwacht dat ze volledig integreren (meedoen) in de maatschappij maar als het om seks gaat dan blijft het vanuit de zorg nog vaak akelig stil. 

Wat houdt je werk in?

Sinds een jaar werk ik als zelfstandige. Mijn bedrijf heet Bureau Seksuele Gezondheid Amersfoort. Ik houd mij momenteel bezig met sekscounseling, deskundigheidsbevordering en beleidsontwikkeling. Mijn basisdiscipline is pedagogisch wetenschapper.

Sekscounseling doe ik één dagdeel per week, de ene week in Medisch Centrum Vathorst en de andere week in Gezondheidscentrum Cartesius, beide in Amersfoort. Om mijn counseling skills verder te verbeteren volg ik nu de cursus Systeem & Seks in Zwolle. Ik vind het erg boeiend om systemisch te leren werken.

Daarnaast bied ik deskundigheidsbevordering in de sport en het beroepsonderwijs. Ik geef trainingen en workshops aan trainers en coaches (in opleiding, bijv. mbo-CIOS), sportbestuurders, buurtsportcoaches en verenigingsondersteuners over seksuele integriteit in de context van sport. Er is trouwens weinig geschreven in de onderzoeksliteratuur over seksuele integriteit van sportbegeleiders. Dit is reden voor mij geweest om daar een onderzoeksvoorstel over in te dienen. Ik heb subsidie toegekend gekregen van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Seksualiteit (FWOS) om een literatuur- en Delphi-studie te realiseren. Het onderzoek start in januari 2018. Ik kijk daar erg naar uit!

Verder houd ik mij bezig met beleidsontwikkeling. Dit doe ik voor Stichting School & Veiligheid. Het bestuur wilde de visie op seksualiteit in het primair en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs vernieuwen en ze hebben mij daarvoor gevraagd. De oude visie ging vooral om preventie van en reageren op seksuele grensoverschrijding in de school. De basis van de nieuwe visie is seksuele integriteit als ontwikkeltaak voor leerlingen en als pedagogische taak van schoolpersoneel. In de publicatie Seks op School, waar ik aan mee geschreven heb, is deze nieuwe visie te lezen. Deze is te downloaden en te bestellen via de website www.schoolenveiligheid.nl.

 

Wat was je drijfveer om je met seksuologie/seksualiteit bezig te houden?

Eigenlijk heel toevallig. Ik was werkzaam als hogeschooldocent bij de sportacademie van Windesheim in Zwolle (beter bekend als de Calo). Ik gaf de vakken Pedagogiek, Onderzoek en Ontwikkelingspsychologie, en ik begeleidde studenten bij hun bachelorthesis. Op een gegeven moment wilde ik me verder ontwikkelen met als doel een andere baan te zoeken. Want de werkdruk was enorm maar inhoudelijk vond ik mijn werk niet altijd boeiend. Ik realiseerde me dat wanneer ik zo door zou gaan ik een bore-out zou krijgen. Bij mijn zoektocht naar een cursus of opleiding, stuitte ik op de website van de Rino en las daar over de consulent seksuele gezondheid. Tijdens deze opleiding werd duidelijk dat de seksuologie in mijn ogen het mooiste en meest intrigerende vakgebied is dat er bestaat.

 

Welke was je mooiste ervaring op professioneel vlak?

Er zijn vele ervaringen te noemen, maar één waar ik het meest verrukt over ben is de volgende. Ik ben ook moeder van drie kinderen, waaronder twee dochters. Ik merkte dat er geen enkel voorlichtingsboek de functie en de anatomie van de clitoris beschrijft. Ik heb toen de stoute schoenen aangetrokken, Uitgeverij Ploegsma (die van de voorlichtingsboeken van Sanderijn van der Doef) benaderd evenals Ellen Laan, om te checken of mijn idee voor een voorlichtingsboek over het genitaal van meisjes ook een goed idee was in hún ogen. En tot mijn eigen verbazing komt in de zomer van 2018 een voorlichtingsboek uit voor ouders en dochters, geïllustreerd door Marian Latour, uitgegeven door Ploegsma en geschreven door mij!

 

Wat is je passie naast je werk? 

Ik heb drie kinderen: Benjamin van bijna 10, Hannah van 8 en Fem van bijna 5 jaar. En zij houden me lekker bezig in de weekenden. Ik doe wekelijks aan yoga, dat vind ik erg fijn om te doen. Verder ga ik graag uit eten met mijn partner en weekendjes weg met familie of vrienden. Mijn favoriete vakantiebestemming is Vlieland. Ik droom ervan om ooit een huisje op Vlieland te hebben.

 

Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie)?

Voor de cursus Systeem & Seks lees ik ‘Passionate Marriage’ van Schnarch. Een ware worsteling om te lezen, maar het boek geeft geweldig inzicht in hoe mensen in een relatie zichzelf, los van elkaar maar wel in verbinding met elkaar, kunnen ontwikkelen. Schnarch ziet een seksueel probleem als ultieme kans voor persoonlijke en relationele ontwikkeling.

 

Wie zou u graag in deze rubriek zien?

Ik geef graag het stokje door aan Karin Schuurman. We deden samen de opleiding tot consulent, en ze onderneemt in mijn ogen boeiende dingen. Ze heeft bijvoorbeeld, als enige consulent in opleiding, een artikel gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift over het seksonderzoek dat ze deed tijdens de opleiding.

Meer in deze categorie: « Esther van der Steeg Britt Rook »
Terug naar Nieuws