info@nvvs.info

075 - 647 63 74 (ook voor media)

nvvs.nieuws.bigbanner

#IkKies voor de abortuspil bij de huisarts en apotheek

Gepubliceerd in Nieuws op maandag, 04 december 2017

Kom op voor meer keuzevrijheid, doe mee aan de #IkKies campagne: stuur de bijgevoegde e-mail naar de regeringspartijen en zorg dat de abortuspil beschikbaar wordt bij de huisarts!

Waarom is er nu actie nodig?

Rutte III heeft in november aangegeven de ‘Wet afbreking zwangerschap’ (Waz) niet te willen herzien, terwijl er juist steeds meer partijen zich uitspreken vóór een abortuspil bij de huisarts. Nu is dus HET moment om met een beter voorstel te komen.
Abortus is sinds 1984 mogelijk in Nederland (dat is nog helemaal niet zo lang geleden!). Daar hebben vele vrouwen lang voor gestreden. Sinds de Waz in werking trad, is het mogelijk in een abortuskliniek of ziekenhuis, die hiervoor over de juiste vergunning beschikt én aan de benodigde eisen voldoet, een zwangerschap af te breken.

Er lag een voorstel van Minister Schippers op tafel om de huisarts toe te voegen aan degenen die hiervoor een vergunning kunnen aanvragen. Dit zou echter betekenen, dat er voortaan voor een overtijdbehandeling (zwangerschap afbreken binnen 16 dagen van overtijd zijn) óók een vergunning nodig is. Een stap achteruit! Momenteel is dit juridisch gezien namelijk al mogelijk bij de huisarts. De Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) belemmeren echter de verstrekking van de hiervoor benodigde medicatie via apotheken, zodat deze hulpverlening nog steeds alleen in abortusklinieken plaatsvindt. Het is dus goed dat Rutte III het voorstel van Minister Schippers niet heeft aangenomen, maar er zijn wel andere veranderingen in de abortuswetgeving nodig!

Lees verder

Terug naar Nieuws