info@nvvs.info

075 - 647 63 74 (ook voor media)

nvvs.nieuws.bigbanner

Prof. dr. Ine Vanwesenbeeck ontvangt Van Emde Boas - Van Ussel (VEB-VU)-prijs 2017

Gepubliceerd in Nieuws op dinsdag, 28 maart 2017

PERSBERICHT

VRIJDAG 31 MAART 2017, AMERSFOORT - Op het NVVS Symposium Seksuologisch Onderzoek te Amersfoort heeft de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging Voor Seksuologie (NVVS) vrijdag 31 maart 2017 de Van Emde-Boas – Van Ussel-Prijs uitgereikt aan prof. dr. Ine Vanwesenbeeck, hoogleraar Seksuele ontwikkeling, diversiteit en gezondheid, Universiteit Utrecht.

"Na rijp beraad heeft de jury besloten om de VEBVU-prijs 2017 toe te kennen aan Ine Vanwesenbeeck, één van de coryfeeën van de Nederlandse seksuologie. Ine was jarenlang Hoofd onderzoek bij Rutgers en in die functie had ze aandacht voor vraagstukken rond gender en seksualiteit, heterorelaties, seksuele agressie en slachtofferschap. Ook brak ze een lans voor de gezondheid en rechten van sekswerkers. In haar functie als Manager Internationaal Onderzoek bij Rutgers breidden haar onderzoeksactiviteiten zich uit naar Afrika en Azië, en stonden de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van jongeren centraal. Momenteel is ze Senior Advisor bij Rutgers. Die functie combineert ze sinds eind 2011 met een Hoogleraarschap ‘Seksuele Ontwikkeling, Diversiteit en Gezondheid’ aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Al haar onderzoeksactiviteiten hebben geleid tot een groot aantal nationale en internationale publicaties over de hierboven genoemd thema’s. Ine heeft niet alleen de gave van het schrijven van artikelen die getuigen van haar grote eruditie, maar wie haar ooit heeft horen spreken weet dat zij ook de gave van het woord heeft, waarbij ze haar kennis en wetenschappelijk onderbouwde standpunten op een elegante, genuanceerde, en krachtige wijze weet over te brengen.

Naast haar onderzoeksactiviteiten was zij van 2002 tot 2005 voorzitter van de NVVS en in 2008 president van de prestigieuze International Academy of Sex Research. Bovendien heeft Ine sterk ingezet op het inspireren van beleidsmakers, met als doel het bevorderen van een positieve visie op seksuele gezondheid.

Al deze elementen maken duidelijk dat Ine Vanwesenbeeck al jaren een zeer belangrijke rol speelt in en voor de emancipatie van ons vakgebied, en dat ze een belangrijke inspiratiebron is voor seksuologen in binnen- en buitenland. De prijs is haar dus niet gegund; ze heeft deze gewoon helemaal zelf verdiend." 

Aldus de jury, bestaande uit NVVS-seksuologen onder voorzitterschap van prof. dr. Ellen Laan (laureaat VEB-VU 2015).

Tijdens de NVVS Wetenschapsdag heeft prof. dr. Vanwesenbeeck een voordracht gehouden over nieuwe ontwikkelingen in de studie van seksualiteit.

De VEB-VU prijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een vrouw of man, Nederlander of Vlaming, die zich gedurende een langere periode heeft onderscheiden op het terrein van de seksualiteit in wetenschap, beroep of maatschappij. Dit kan zijn vanwege een oorspronkelijke en/of vernieuwende werkwijze, dan wel door systematische aandacht voor bijzondere doelgroepen in seksuologische hulpverlening, onderzoek, onderwijs, voorlichting of preventie.

De VEB-VU prijs van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie bestaat uit een bronzen kunstwerk, een geldbedrag en een uitnodiging om een voordracht te houden.

 

Klik hier voor de filmopname en presentatie van prof. dr. Ine Vanwesenbeeck gepresenteerd t.b.v. de uitreiking van de VEB-VU prijs 2017. 

VEB VU Prijs 2017
Ine Vanwesenbeeck (links) krijgt de cheque en het bronzen beeldje overhandigt van Ellen Laan (rechts).

 

Noot voor de redactie: Bel voor meer informatie met Yuri Ohlrichs, media contactpersoon en seksuoloog NVVS tel.: 075-6476374 of bezoek www.nvvs.info

Terug naar Nieuws