info@nvvs.info

075 - 647 63 74 (ook voor media)

nvvs.nieuws.bigbanner

Sunny Bergman wint NVVS Seksuologie Media Prijs 2013 voor 'Sletvrees?'

Gepubliceerd in Nieuws op vrijdag, 22 november 2013

Sunny Bergman wint NVVS Seksuologie Media Prijs 2013 voor 'Sletvrees?'

Utrecht, 22 november 2013 -  Voor haar documentaire 'Sletvrees?' ontving Sunny Bergman vrijdagmiddag 22 november 2013 de NVVS Seksuologie Mediaprijs 2013, een initiatief van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie.

Met deze prijs – die sinds 2010 wordt uitgereikt - wil de NVVS journalisten, programma-makers en andere mediaprofessionals stimuleren tot het verstrekken van kleurrijke, degelijke en gebalanceerde informatie over seksualiteit.

Beperkt Begeerlijk

De jury, bestaande uit NVVS seksuologen Erik van Beek en Eva Broomans, psychiater Bram Bakker, publiciste Marije Janssen en filmmaker Jan-Willem Breure (winnaar van de NVVS Mediaprijs 2012), beoordeelde de winnende documentaire Sletvrees? als volgt:

Sunny Bergman belicht in Sletvrees? hoe vrouwen via elkaar zichzelf beoordelen en fileert daarbij schijnbare onderlinge tolerantie. Ze toont de walging of angst van veel mannen voor vrouwen die seksueel zeer ervaren of vrij zijn. Voor hen zit er kennelijk een grens aan hoe vaak een boterham kan worden afgelikt om nog begeerlijk te blijven. De vorm van semi-anonieme interviews in een tent is mooi en wonderlijk effectief”

Zoals altijd spaart Bergman zichzelf niet, en juist deze ongemakkelijke momenten zijn de meest waardevolle in de film: ze twijfelt, overdenkt, zoekt… Maar ook: irriteert en roept weerstand op door sommige uitspraken niet toe te lichten of nader uit te zoeken. Met Sletvrees? heeft Sunny Bergman haar eigen stijl geperfectioneerd in een thematiek waarmee ze nog jaren voort kan. Ze herneemt moedig – tégen de keer in van een regressief seksueel-zedelijk klimaat – het onderzoek naar de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen voor wat betreft seksuele beleving en waardering”.

Boeien met relatieshit, diepere gesprekken met jongens

Over de andere twee genomineerde inzendingen schrijft de jury (Klik hier voor het uitgebreide jury-rapport)

"Met haar voor Salto Amsterdam gemaakte serie Inzichten in Relatieshit heeft Marit de Jong op betrokken een imposante reeks boeiende gesprekken gevoerd. Met duidelijk sturende, maar niet forcerende stijl weet ze daarin seksualiteit een prominente plek te geven. Dat iemand hier zoveel tijd, geld en energie in steekt is een prestatie op zich”.

"Met een vlekkeloze schrijfstijl, inhoudelijke nuance en de gedrevenheid van een old school feministe breekt Asha ten Broeke een lans voor betere, meer diepgaande gesprekken met jongens. In het genomineerde Volkskrant-artikel ‘Een erectie heeft geen geweten’ pleit ze voor meer dan het mantra “verkrachting doe je niet”; het moet jongens worden geleerd hoe ze subtiele signalen van de ander kunnen herkennen en duiden”.

Met de NVVS Seksuologie Media Prijs wint Bergman een bedrag van Euro 1.500 en wordt haar het voorzitterschap aangeboden van de jury voor de Media Prijs 2014.

Terug naar Nieuws