info@nvvs.info

075 - 647 63 74 (ook voor media)

Sprekers

Hieronder treft u een overzicht van de voorzitter, sprekers en panelleden op het NVVS Voorjaarscongres.

sprekers4

Dagvoorzitter

Dr. Froukje Weidema:

Van 2013-2016 stond Froukje aan de wieg van NEON (Netwerk Ethiek Ondersteuning Nederland) in haar rol als projectleider. Inmiddels heeft ze die taak overgedragen om te starten met haar bedrijf RetourPeilen: vergadertrainingen, interviewtrainingen en intervisietrainingen die steeds als kern de dialoog hanteren. Daarnaast is ze verbonden aan VUmc Metamedica als senior-gespreksleider & trainer moreel beraad en werkt ze als onderzoeker naar hulp bij zelfdoding in de psychiatrie (GGNet).

Spreker: Fonds SOS I: Seksualiteit en de self(ie): Omgaan met gevoelige onderzoeksdata over jongeren en 'sexy selfies'

Dr. Samira van Bohemen: is Universitair Docent identiteit en populaire cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daar houdt zij zich bezig met onderzoek naar jongeren en ‘goede seks’, waarbij ze kijkt naar hoe jongeren seksualiteit in brede zin als ‘goed’ definiëren en praktiseren binnen verschillende (semi-)publieke ruimten. Haar werk is mogelijk gemaakt door verschillende onderzoeksbeurzen, waaronder een EUR Fellowship, toegekend door het college van bestuur van de Erasmus Universiteit, voor onderzoek naar seksualiteit op witte middenklasse feesten, en een Fonds SOS, toegekend door de NVVS, voor onderzoek naar sexy selfies. Samira is het gewend binnen haar projecten verschillende kwalitatieve methoden in te zetten voor het verzamelen van gevoelige onderzoeksdata.

Spreker: Ethiek voor Klinisch Seksuologen: Modellen & Perspectieven

Sam Geuens: Klinisch Seksuoloog VVS – Psychotherapeut – Ethicus

Sam is klinisch seksuoloog, psychotherapeut en ethicus verbonden aan de PXL Hogeschool-departement Healthcare en de Polikliniek Seksuologie van het JESSA Ziekenhuis te Hasselt. Daarnaast is Sam reeds jaren verbonden aan The Student Sex Work Project van de Swansea University te Wales (UK), waar hij online & real life support voor sekswerkers mee vorm gaf. Hij begeleidde zelf sekswerkers actief in allerlei takken van de adult industry.

Panel: Het maakbare lichaam: ethisch handelen bij de wens voor penisprothese/labiaplastiek

Prof. dr. Luk Gijs:

Psycholoog, is werkzaam bij het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen (Departement Neurowetenschappen, KUL) en bij het Kennis- en Zorgcentrum Genderdysforie van de AUMC. Zijn vakinteresses zijn de seksuologie als wetenschap, seksuele deviantie, in casu parafilia/parafiele stoornissen en daders van seksueel geweld, alsook gender/genderproblemen.

Spreker: Fonds SOS II: Over komen - theaterlezing over zelfbeminning

Gian van Grunsven:

'Over komen' is onderdeel van Gian’s zes jaar durende artistiek-journalistieke onderzoek naar seksualiteit. Dit resulteerde eerder in de succesvolle voorstelling SEXIETY i.s.m. Gehring&Ketelaars (o.a. Oerol en Parade, Brighton Fringe), de theatrale talkshow Voorlichting voor Gevorderden (Pllek, Tolhuistuin) en de podcastseries Bedvogels (HUMAN/VPRO) en De herontdekking van haarzelf, over seksualiteit en borstkanker. Gian is freelance journalist, maker en presentator.

Panel: Het maakbare lichaam: ethisch handelen bij de wens voor penisprothese/labiaplastiekPanel: Het maakbare lichaam: ethisch handelen bij de wens voor penisprothese/labiaplastiek

Dr. René Kropman, FECSM:

Gepensioneerd uroloog, Aandachtsgebieden: Sexual Medicine en algemene urologie. Wetenschappelijk interessegebied: erectiele disfunctie, seksuologische problematiek bij de man, penisproblematiek.

Van 1991 tot 2018 uroloog, opleider en medisch manager in het HagaZiekenhuis te Den Haag. Van 2012 tot heden lid van het Regionaal Medisch Tuchtcollege Den Haag.

Spreker: Ethiek in het Tijdschrift voor Seksuologie

Dr. Peter Leusink:

Peter Leusink is hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Seksuologie, hoofddocent van de opleiding Consulent Seksuele gezondheid en voorzitter van de Expertisegroep Seksuele gezondheid van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Spreker: Highlights ESSM Congres 2019

Hanna Ludwig:

Hanna Ludwig (1984) is huisarts in opleiding en werkt voornamelijk in Den Haag. Hiervoor heeft ze ruim zes jaar als arts in het ziekenhuis gewerkt, voornamelijk op de afdeling urologie. Al voor haar studie geneeskunde was ze geïnteresseerd in de seksuologie en tijdens haar studietijd heeft ze seksuele voorlichting gegeven aan middelbare scholieren. Later heeft ze om haar interesse te verdiepen the ESSM School of Sexual Medicine gevolgd en aansluitend het examen afgerond. Sinds 2014 mag ze zich Fellow of the European Committee of Sexual Medicine (FECSM) noemen. Op deze manier kan ze haar opgedane kennis toepassen in haar dagelijks werk. Sinds 2015 is ze lid van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS) en vanaf 2016 is ze actief lid van de Kamer Onderwijs. Samen met de andere actieve leden zet ze zich met veel plezier in voor onze vereniging.

Spreker: Mannen aan de pil: een kwestie van ethiek?

Dr. Rik van Lunsen: Arts-seksuoloog NVVS, was hoofd van de afdeling Seksuologie & Psychosomatische Gynaecologie van het AMC te Amsterdam.

Daar hield hij zich van 1987 tot 2017 bezig met patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs op het gebied van de Seksuologie en Seksuele Gezondheid. Daarvoor was hij o.m. hoofd van de polikliniek voor geboorteregeling van het Academisch Ziekenhuis in Groningen. Hij is in 1986 gepromoveerd op een medisch onderwijskundig onderwerp (proefschrift: “Wie is er bang voor het gynaecologisch onderzoek; het gynaecologisch onderzoek: een kritisch moment voor patiënten, studenten en docenten.”).

Hij verzorgde o.m. onderwijs aan studenten Geneeskunde en Psychologie van de UVA; aan gynaecologen, psychiaters, gz-psychologen en huisartsen in opleiding en aan onder andere verpleegkundigen,fysiotherapeuten en haptotherapeuten. Hij was van 1992 tot 2014 hoofdopleider van de Opleiding Seksuologie bij de RINO NH. Van 2007 tot 2018 was hij superviserend seksuoloog NVVS voor Sense in de regio Amsterdam-Noord-Holland/Flevoland en samen met Anneke van Loevesijn nog steeds hoofdopleider van ASH/Sense bij de RINO Amsterdam en RINO Groep Utrecht. Hij was o.a. voorzitter van de Nederlands Vlaamse Federatie voor Seksuologie (NVFS) en voorzitter van de NVVS, waar hij nu voorzitter is van de Commissie van Beroep. Als voorzitter van de Stichting Anticonceptie Nederland zet hij zich al jaren in voor deskundigheidsbevordering mbt anticonceptie van huisartsen, gynaecologen, verloskundigen en professionals van Centra voor Seksuele Gezondheid en GGD’en. Rik van Lunsen is auteur van vele nationale en internationale  wetenschappelijke publicaties en (hoofdstukken in) boeken over diverse aspekten van seksuele gezondheid. Van het boek “Seks!, een leven lang leren” uit 2017,  dat hij samen met Ellen Laan schreef, verscheen onlangs de 5e druk. Voor zijn werk kreeg hij in 1989 de Hector Treub prijs, in 2011 de van Emde Boas- van Ussel prijs. In datzelfde jaar werd hij benoemd tot erelid van de NVVS. Bij zijn afscheid van het AMC werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Na zijn pensioen blijft hij op diverse fronten actief als free-lance  “Sexual Helath Expert”. 

Spreker: Moreel professioneel handelen in het werkveld van seksualiteit

Ruud Meij:

Partner G&I, adviseur en trainer, is filosoof en co-founder van Governance & Integrity. Hij studeerde cultureel werk in Eindhoven en filosofie in Nijmegen en Amsterdam. Hij heeft een ruime ervaring op het brede werkterrein van Governance & Integrity bij een veelheid aan organisaties, met het accent op het begeleiden van morele leerprocessen. De laatste jaren legt hij zich meer toe op onderwijs en publieke gezondheidszorg. Ruud werkt in Nederland, België en Oekraïne. Hij is tevens als docent kritische organisatietheorie en interventiekunde verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek (Utrecht). Hij publiceerde over integriteit in het onderwijs, in de zorg en voor ondernemingsraden, over normatieve professionalisering en over zijn werk in Lviv (Oekraïne).

Panel: Het maakbare lichaam: ethisch handelen bij de wens voor penisprothese/labiaplastiek

Mujde Özer

Sinds 2012 ben ik werkzaam als plastisch chirurg gespecialiseerd in gender chirurgie en uro-genitale reconstructies. Na mijn geneeskunde opleiding in Nijmegen heb ik mij in het AMC te Amsterdam gespecialiseerd tot plastisch chirurg. Tevens heb ik in diezelfde periode de post-doc opleiding seksuologie gevolgd aan het RINO in Amsterdam en ben sinds 2008 arts-seksuoloog NVVS en sinds 2012 ook Fellow of the European Board of Sexual Medicine (FECSM). De combinatie van deze 2 specialismen zorgt voor een complete blik en daardoor betere zorg bij genitale klachten. Het genitaal verdient namelijk extra aandacht, kennis en een zorgvuldige benadering, gezien de vorm, functie en het seksuele genot samen erg belangrijk zijn.

Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS), European Society for Sexual Medicine (ESSM), World Professional Association for Transgender Health (WPATH), European Professional Association for Transgender Health (EPATH) and European Association For Gender Surgeons (EAFGS).

Spreker: De NVVS Gedragscode: weerslag van gewenst ethisch gedrag

Mieke Poelsma

Mieke Poelsma, arts, voormalig huisarts. Seksuologisch opleiding in Leuven, Licentiaat en Certificaat van Specialisatie Familiale en Seksuologische Wetenschappen behaald in 1992. Sindsdien werkzaam als arts-seksuoloog in Haga Ziekenhuis (voormalig Leyenburg) in Den Haag. Binnen de NVVS actief geweest als lid van de Registratiecommissie, Secretaris van het Bestuur, secretaris van de Registratiecommissie en ambtelijk secretaris van de Klachten- en Tuchtrechtcommissie en Commissie van Beroep.

Spreker: Moeten seksuologen zich zorgen maken over de AVG?

Ab Sier:

Opgegroeid in de Horeca, geleerd ondernemer in de fotografie en sinds 2000 actief als bestuurder. Onder meer voorzitter en bestuurder binnen brancheverenigingen.

Sinds vijf jaar partner van Versterking, een flexschil van zzp’ers met bestuurlijke achtergrond en actief in organisatie advies en verandermanagement. De laatste twee jaar intensief actief als adviseur/spreker/docent voor de AVG bij brancheorganisaties en verenigingen.

Panel: Het maakbare lichaam: ethisch handelen bij de wens voor penisprothese/labiaplastiek

Prof. dr. Liesbeth Woertman:

Prof.dr. Liesbeth Woertman (1954) is hoogleraar psychologie aan de Universiteit Utrecht University. Zij is vertrouwenspersoon wetenschappelijke integriteit van de UU. In 2008 werd Liesbeth docent van het jaar van de hele UU. Haar onderzoeksgebied is tweeledig. Onderzoek naar kwaliteit en vormgeving van het psychologie onderwijs en Onderzoek op het gebied van seksualiteit en lichaamsbeeld.

Laatst aangepast op maandag, 04 maart 2019 10:06

NVVS Voorjaarscongres
- 'Ethiek in seksuologisch onderzoek en praktijk'

Vrijdag 29 maart 2019
de Eenhoorn, Amersfoort