Pijn bij het vrijen komt vooral voor bij vrouwen, en soms bij mannen. Er kunnen lichamelijke oorzaken zijn, bijvoorbeeld bij ziekten van de huid van de vulva of vagina of van de penis (zoals eczeem, psoriasis, lichen sclerosus of lichen planus).
Bij vrouwen kan er pijn bij gemeenschap ontstaan doordat de vrouw gemeenschap heeft terwijl ze nog niet voldoende opgewonden en vochtig is. Of als haar bekkenbodemspieren erg aangespannen of verkrampt zijn. Sommige vrouwen komen in een vicieuze cirkel terecht doordat ze door blijven gaan met het hebben van gemeenschap terwijl dat pijn doet.
Als u zichzelf herkent in de bovenstaande tekst of in het filmpje, aarzel dan niet om hulp te zoeken, bijvoorbeeld door dit met uw huisarts of specialist te bespreken. Bespreek de mogelijkheid van verwijzing naar een seksuoloog NVVS.
GRIP Studie
De GRIP studie is een multicenter studie waarin de effectiviteit wordt onderzocht van een groepsprogramma voor vrouwen met pijn bij de gemeenschap.
Het effect van de groepsbehandeling wordt vergeleken met vrouwen (en hun partners) die op de wachtlijst voor de behandeling staan. Loting bepaalt of vrouwen direct met de groep kunnen beginnen of dat ze eerst een halfjaar moeten wachten voordat ze met behandeling beginnen.
Deze studie wordt op drie locaties in Nederland uitgevoerd: het Amsterdam Universitair Medische Centra (locatie AMC), het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (MUMC+).
voor dit onderzoek worden gezocht, zoveel mogelijk;
- Vrouwen tussen 18 en 45 jaar
- In een heteroseksuele relatie van tenminste 3 maanden
- Waarbij minimaal 6 maanden sprake is van oppervlakkige dyspareunie, oftewel pijn bij het vrijen.
Meer informatie over het onderzoek: www.gripstudie.nl