info@nvvs.info

075 - 647 63 74 (ook voor media)

Meest voorkomende problemen

Uit bevolkingsstudies blijkt dat bijna iedereen wel eens een probleem ervaart met seks. Ongeveer 9 van de 10 mensen geven in dergelijke studies aan wel eens geen zin te hebben om te vrijen, of niet goed opgewonden worden, geen erectie kunnen krijgen (penis wordt niet stijf), moeilijk een orgasme bereiken of juist te snel klaarkomen, pijn ervaren bij gemeenschap of helemaal geen gemeenschap kunnen hebben. Als het probleem vanzelf verdwijnt, is er voor de meesten mensen niet veel aan de hand. Wanneer zo’n probleem blijft bestaan, is dat lastig. Vooral omdat seksueel problemen vaak met schuldgevoel en schaamte gepaard gaan, en mensen lang aarzelen om hulp te zoeken. Hieronder vindt u filmfragmenten die gaan over een aantal veel voorkomende problemen.

Pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen komt vooral voor bij vrouwen, en soms bij mannen. Er kunnen lichamelijke oorzaken zijn, bijvoorbeeld bij ziekten van de huid van de vulva of vagina of van de penis (zoals eczeem, psoriasis, lichen sclerosus of lichen planus).
Bij vrouwen kan er pijn bij gemeenschap ontstaan doordat de vrouw gemeenschap heeft terwijl ze nog niet voldoende opgewonden en vochtig is. Of als haar bekkenbodemspieren erg aangespannen of verkrampt zijn. Sommige vrouwen komen in een vicieuze cirkel terecht doordat ze door blijven gaan met het hebben van gemeenschap terwijl dat pijn doet.
Als u zichzelf herkent in de bovenstaande tekst of in het filmpje, aarzel dan niet om hulp te zoeken, bijvoorbeeld door dit met uw huisarts of specialist te bespreken. Bespreek de mogelijkheid van verwijzing naar een seksuoloog NVVS.

GRIP Studie

De GRIP studie is een multicenter studie waarin de effectiviteit wordt onderzocht van een groepsprogramma voor vrouwen met pijn bij de gemeenschap.

Het effect van de groepsbehandeling wordt vergeleken met vrouwen (en hun partners) die op de wachtlijst voor de behandeling staan. Loting bepaalt of vrouwen direct met de groep kunnen beginnen of dat ze eerst een halfjaar moeten wachten voordat ze met behandeling beginnen.

Deze studie wordt op drie locaties in Nederland uitgevoerd: het Amsterdam Universitair Medische Centra (locatie AMC), het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (MUMC+).

voor dit onderzoek worden gezocht, zoveel mogelijk;

  • Vrouwen tussen 18 en 45 jaar
  • In een heteroseksuele relatie van tenminste 3 maanden
  • Waarbij minimaal 6 maanden sprake is van oppervlakkige dyspareunie, oftewel pijn bij het vrijen.

Meer informatie over het onderzoek: www.gripstudie.nl

Erectieproblemen

Erectie is een ander woord voor stijve penis. Erectieprobleem betekent dat de penis niet goed stijf wordt of niet lang genoeg stijf blijft. Om een erectie te kunnen krijgen is belangrijk dat de bloedvaten en zenuwen van de penis gezond zijn. Er kunnen lichamelijke oorzaken zijn, zoals verkalking in de bloedvaten (door hoge bloeddruk) of beschadigde zenuwen (na een prostaatoperatie of bij suikerziekte). Ook door spanning en (faal)angst kan de penis niet goed stijf worden. Er kan een faalangst/mislukkingscyclus ontstaan: doordat de penis niet goed stijf wordt, krijgt de man een gevoel van falen en gaat opzien tegen vrijen, en gaat soms seks helemaal vermijden. Bedoeld om mislukking te vermijden, maar meestal juist leidend tot steeds sterker gevoel van falen en mislukking.
Als u zichzelf herkent in de bovenstaande tekst of in het filmpje, aarzel dan niet om hulp te zoeken, bijvoorbeeld door dit met uw huisarts of specialist te bespreken. Bespreek de mogelijkheid van verwijzing naar seksuoloog NVVS.

Verschil in verlangen

Er zijn geen twee mensen hetzelfde en dat geldt ook voor zin in seks. Het gekke is dat mensen in een relatie soms heel goed elkaars verschillen (in lichaamsbouw, eetlust, kledingkeuze, hobby’s enzovoorts) kunnen accepteren, maar bij zin in seks denken dat dit "altijd tegelijkertijd, precies hetzelfde en precies evenveel” moet zijn. Wat natuurlijk niet zo is. Als de verschillen groot zijn, of als de een niet (langer) aan de wensen van de ander kan/wil voldoen, geeft dat spanning binnen de relatie. En spanningen binnen de relatie versterken vaak op hun beurt weer de verschillen; er ontstaat getouwtrek over wie er gelijk heeft, en het plezier verdwijnt.
Als u zichzelf herkent in de bovenstaande tekst of in het filmpje, aarzel dan niet om hulp te zoeken, bijvoorbeeld door dit met uw huisarts of specialist te bespreken. Bespreek de mogelijkheid van verwijzing naar seksuoloog NVVS.

Ziekte & Handicap

Seks is complex. Als het vanzelf gaat, heb je niet in de gaten wat er allemaal bij komt kijken, om leuke, opwindende plezierige seks te hebben. Dan is “lekker in je vel” letterlijk en figuurlijk mooi meegenomen. Maar seks is niet alleen voorbehouden aan jonge, gezonde mensen. Iedereen heeft recht op seks, ook als je ziek bent of een handicap hebt. Als je een (chronische) ziekte of handicap hebt, is het belangrijk om te weten of en wat dit voor consequenties heeft voor je seksualiteit. Bijvoorbeeld bij ziekten als multiple sclerose, suikerziekte, nierziekte, COPD, hartinfarct, kanker, hersenbloeding of dwarslaesie. En nog belangrijker wat jij of je partner kan doen om seksueel zo gezond en plezierig mogelijk te leven.
Als u zichzelf herkent in de bovenstaande tekst of in het filmpje, aarzel dan niet om hulp te zoeken, bijvoorbeeld door dit met uw huisarts of specialist te bespreken. Bespreek de mogelijkheid van verwijzing naar seksuoloog NVVS.